Bancherii s-au lăsat atraşi în anii de boom de real-estate ca de un miraj şi au urmărit să finanţeze proiecte cât mai mari, dintre care multe sunt astăzi abandonate, spune George Mucibabici, preşedintele Deloitte România, filiala locală a uneia dintre cele mai mari companii de consultanţă şi audit la nivel mondial.

14225-realestatehands.jpg"A fost o perioadă când foarte multe bănci s-au lăsat atrase de mirajul real-estate-ului şi al marilor dezvoltări imobiliare. Toţi urmăreau să finanţeze proiecte cât mai mari, multe dintre ele fiind abandonate astăzi într-un mijloc de câmp.

Este destul de trist", a declarat preşedintele Deloitte pentru ZF. Mucibabici are în spate o vastă experienţă în domeniul bancar. Înainte de a fi trecut în domeniul consultanţei, el a fost timp de patru ani în echipa de conducere a Băncii Ţiriac, iar anterior a deţinut poziţii de management în cadrul BNR şi a lucrat la FMI.

Potrivit datelor centralizate de ZF, doar 50 dintre cele mai mari proiecte imobiliare din România au atras finanţări bancare de 3,5 mld. euro în ultimii patru ani. Majoritatea acestor proiecte au fost construite, dar dezvoltatorii mai au încă mii de apartamente nevândute în proiectele rezidenţiale, în timp ce în malluri sunt neocupate peste 200 de spaţii comerciale doar în Bucureşti.


Sursa

11 October 2010