Retrimisă către Parlament de către preşedintele Băsescu, legea terenurilor a fost deja modificată. Proprietarii nu pot vinde terenul la un preţ mai mic decât cel cerut iniţial celor cu drept de preempţiune, iar în caz contrar, tranzacţia va fi anulată. De asemenea, orice tranzacţie a unui teren cu o suprafaţă mai mare de 30 hectare se va face doar cu aviz de la ministerul Agriculturii.

32752-daniel_constantin.jpgLegea ce reglementează tranzacţionarea terenurilor agricole a fost reexaminată şi urmează a fi modificată, la cererea preşedintelui Traian Băsescu. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat Guvernului o notă cu modificări. Noua formă a legii interzice proprietarilor să vândă terenul la un preţ mai mic decât cel cerut iniţial deţinătorilor dreptului de preemţiune. Vânzarea pământului în condiţii mai avantajoase decât cele din oferta iniţială duce la anularea tranzacţiei.

  • Dreptul de preempţiune este dreptul de care cineva beneficiază prin lege de a fi preferat în calitate de cumpărător al unui bun
  • Proprietarul care doreşte să vândă un teren extravilan trebuie să facă mai întâi o ofertă coproprietarilor, arendaşilor, vecinilor şi statului
  • Dacă cei care deţin dreptul de preemţiune refuză această ofertă, terenul poate fi vândut altcuiva (însă fără a scădea preţul, conform modificărilor recente)

O altă modificare vizează Agenţia Domeniilor Statului (ADS), instituţie ce va trece în subordinea directă a Prim-Ministrului. La decizia Guvernului, agenţia va putea cumpăra pământ, folosind dreptul de preemţiune, în primă fază neavând însă rol de vânzător.

Totodată, ministrul Constantin a mai anunţat că se va înfiinţa o direcţie specială de reglementare a pieţei funciare, în cadrul ministerului Agriculturii. Aceasta va aviza tranzacţiile cu terenurile a căror suprafaţă este mai mare de 30 hectare, în timp ce vânzarea suprafeţelor mai mici va fi avizată de structurile teritoriale ale ministerului.

Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a subliniat că „esenţa legii rămâne aceeaşi”, sperând ca noua formă să intre în vigoare pe 12 februarie.

PE ACEEAȘI TEMĂ: România, cumpărată de străini? Terenurile agricole, afacerea anului 2014

 

16 January 2014