În timp ce guvernul taie salariile bugetarilor şi creşte cota TVA pentru a aduce bani la buget, miniştrii cabinetului Boc încearcă să se ferească de taxa suplimentară pe clădiri. Cu doar câteva ore înainte ca noile impozite să fie publicate în Monitorul Oficial, Executivul s-a întrunit într-o şedinţă secretă pentru a scoate din document taxa cu pricina. 

sursa foto:http://stiri.stirileonline.roPlanul le-a fost însă dat peste cap de apariţia în presă a declaraţiilor deputatului Varujan Pambuccian. Guvernul a fost astfel nevoit să revină asupra taxei, notează realitatea.net. Taxa era cuprinsă între 50-200% din impozitul pe clădiri începând cu a doua locuinţă.

"Mie mi se rupe de ce proprietăţi au unii sau alţii, sau dacă ei sunt la PDL sau unde naiba mai sunt. Problema este că, în România, proprietatea nu a fost impozitată decât la un nivel modic dintotdeauna, ceea ce nu este normal" a spus Liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.

Jurnaliştii de la Gândul citează surse potrivit cărora omisiunea voită a Executivului se bazează pe motivul că taxa este "atacabilă".

Guvernul a anunţat, ulterior, că va face un act normativ distinct ce va fi discutat în şedinţa de guvern de mâine.

Dar de ce ar vrea miniştrii cabinetului Boc să scoată o astfel de taxă? Motivele le găsim răsfoind declaraţiile de avere ale miniştrilor.

Noua casă a ministrului economiei Adrian Videanu este deja celebră. Vorbim de casa din Snagov de 1.340 mp cu un teren de 5.400 mp, concesionat pe 99 de ani, a cărei valoare de impozitare se apropie de două milioane de lei. În precedenta declaraţie de avere a ministrului casa apărea menţionata ca fiind în construcţie, ca şi notă de subsol. Videanu mai deţine două apartamente în sectorul 3 din Bucureşti. Unul situat în Piaţa Alba Iulia, cu o suprafaţă de 93 mp şi o valoare de impozitare de peste 79.000 de euro şi al doilea situat pe Calea Călăraşilor cu o valoare de impozitare de aproape 70.000 de euro.

Gabriel Oprea a strâns ceva avere! Ministrul Apărării are cele mai multe imobile dintre toţi membrii Executivului. Deţine trei case în Bucureşti şi Pipera şi încă patru apartamente în Capitală, Predeal şi Mangalia.

Nici Sebastian Vlădescu nu stă rău deloc: şase apartamente. Cinci dintre ele sunt în Bucureşti, iar unul în Sinaia.

Deşi nu şi-a actualizat încă declaraţia de avere, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea a tot vorbit despre insomniile cauzate de creditul de 3,3 milioane de euro pe care trebuie să îl ramburseze. Două treimi din sumă ar putea proveni din vânzarea apartamentelor din blocul de patru etaje construit pe persoană fizică de cuplul Udrea-Cocoş în Sectorul 2 al Capitalei. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Elena Udrea deţine un apartament de 60 mp pe Bulevardul Unirii din Bucureşti şi o casă de 170 mp pe Şoseaua Pipera.

Radu Berceanu, ministrul transporturilor a avut şi el ceva de scris atunci când şi-a completat declaraţia de avere: trei apartamente, în Craiova, Râmnicu Vâlcea şi Bucureşti, o casă de vacanţă la Snagov, în Ghermăneşti şi un apartament în Palma de Mallorca.

O proprietate peste hotare deţine şi ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. Este vorba de un apartament în Strasbourg. Pe lângă acesta, ministrul mai are un apartament în Arad.

Vasile Blaga a trecut în declaraţia de avere o casă de 346 mp în judeţul Bihor cu o valoare impozabilă de 170.000 Euro şi un apartament de 210 mp în Bucureşti, pe Aleea Modrogan cu o valoare impozabilă de peste 567.000 Euro.

Sunt şi miniştri care nu vor fi afectaţi de noua taxă:

Un exemplu este ministrul de Externe, Theodor Baconschi care deţine un apartament cu o suprafaţă de 97 mp, cumpărat în 1997. Cu toate acestea, ministrul beneficiază de la începutul anului de o locuinţă de protocol. Ministrul Agriculturii Mihai Dumitru are un apartament de 65 mp în Bucureşti pe numele soţiei şi o casă de 148 mp construită în regie proprie în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

Potrivit declaraţiei de avere postată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, Cseke Attila deţine un teren intravilan de peste 1.000 de metri în Oradea. Ministrul Mediului Laszlo Borbely are o casă de 140 mp, a cărei valoare impozabilă este de 112.000 lei.

Ministrul Culturii Kelemen Hunor este singurul ministru care nu este proprietar.

 

 

 

 

 

29 June 2010