ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Minicartierele de vile incep sa se extinda


Revista CAPITAL - 22. 10. 2003

    Oferta de case in ansambluri rezidentiale noi creste incontinuu, insa preturile nu dau semne de scadere

Zonele rezidentiale noi de la marginea marilor orase incep sa semene tot mai mult cu cartierele din tarile Europei de Vest. In fiecare sezon apar cel putin cinci oferte noi in Bucuresti si cate unul in fiecare mare oras.

Ceea ce in urma cu zece ani parea o curiozitate pe piata imobiliara romaneasca, acum tinde sa devina un peisaj obisnuit: zeci de vile clonate dupa acelasi tipar, amplasate in zone ingradite, cu paza si cu sistem integrat de servicii.

Se pare ca romanii au depasit faza de orgoliu exacerbat de a avea vile unicat si merg pe mana arhitectilor care se inspira din moda vestica, de construiere a unor ansambluri intregi, care sa se diferentieze mai mult prin tipul de servicii si multimea facilitatilor pe care le ofera beneficiarilor.

 "Oferta pe segmentul pietei spatiilor rezidentiale continua sa se imbogateasca si sa se diversifice, o data cu aparitia de noi complexuri de apartamente si vile, destinate unei cereri variate ca preferinte si putere de cumparare", afirma Ionut Bordei, manager al Departamentului Spatiilor Rezidentiale de Vanzare al companiei Eurisko. Majoritatea noilor oferte de microcartiere care se lanseaza pe piata bucuresteana vizeaza tot zona Baneasa si au ca trasatura distinctiva accentul pe servicii si spatiu verde cat mai mare.

O parte din aceste noi oferte apartin unor investitori cu experienta pe piata, care au vandut cate un ansamblu similar si care aduc acum vile intr-o reteta imbunatatita. "Ca urmare a finalizarii cu succes a primului proiect rezidential si a unui plan de investitii imobiliare pe termen lung, Ibiza Construct 2000 demareaza, in cursul acestei luni, constructia celui de-al doilea proiect rezidential, in valoare de trei milioane de dolari, Ibiza Club", declara Ionut Bordei. Cele 16 vile din Ibiza Club vor avea gradini individuale, piscina, sala de fitness, spatiu de joaca pentru copii, garaj individual pentru trei masini, cu acces printr-un tunel subteran, gradina comuna, cu suprafata de 2.000 mp. "Noua oferta propusa de Ibiza tradeaza o foarte buna cunoastere a cerintelor pe piata rezidentiala actuala.

Prin urmare, vom avea case spatioase, construite pe patru nivele, sauna si solar la mansarda, ascensor care face legatura intre subsol si mansarda, cada de baie cu coloana de hidromasaj", spune reprezentantul agentiei imobiliare. si complexul Sunflower Residential Park, care va avea in final 22 de vile tip duplex, apartine unui investitor consacrat, respectiv companiei General Concrete Land Development, care a construit Baneasa Residential Park.

 Vilele Sunflower vor fi construite in stil sud-mediteranean si necesita o investitie totala de doua milioane de dolari. Fiecare vila va avea doua locuri de parcare si toti viitori proprietari vor avea acces la un spatiu verde comun de 2.810 mp. In plus, vor benefica de servicii de administrare a complexului, un club privat, dotat cu piscina, un centru de fitness, o terasa bar cu circuit inchis si un spatiu de joaca pentru copii. "La ora actuala, un sfert din vile au fost deja vandute in stadiul de constructie.

Printre avantajele acestei alegeri este si posibilitatea clientului de a personaliza spatiul, conform dorintelor personale", afirma Ionut Bordei. Un alt proiect clonat, dar cu mai multe servicii la pachet, este ansamblul Class al companiei Impact. Acesta va avea deschidere spre Lacul Pipera, pe un teren de 75.000 mp si va avea 23 de vile Deluxe, cu suprafete de teren de 500-1.000 mp si 107 vile Prestige, cu suprafete de teren de 350-470 mp.

Ca facilitati si servicii enumeram 70 de locuri de parcare, doua locuri de joaca amenajate pentru copii, un teren de sport cu o suprafata de 1.000 mp, spatii verzi si un centru comercial care va cuprinde supermarket, farmacie, brutarie, salon de infrumusetare, sala de fitness, bancomat. Tot Impact mai construieste si ansamblul Jeans, cu apartamente de trei si patru camere, spatii verzi si 74 locuri de parcare. Locuintele se vand in rate si sunt destinate in primul rand angajatilor companiei, fiind locuinte de serviciu. Un alt tip de oferta o reprezinta complexul Green Arcades Herastrau, de zece unitati, situat in apropierea Parcului Herastrau.

O individualitate a acestui complex este calea de acces acoperita de arcade invelite cu plante decorative, ce asigura o zona placuta viitorilor locatari. Aceste vile au suprafata intre 400 si 482 mp. Localizarea este in zona de nord a Capitalei, zona rezidetiala consacrata, langa Parcul Herastrau. Tot in aceasta zona este amplasat si proiectul Park Residence, cu 11 apartamente de lux, cu doua si cu trei camere, ce au suprafete cuprinse intre 138 si 206 mp. Ca facilitate se remarca sala de fitness de la parter. Tot in nordul Capitalei, compania Willbrook a construit Complexul Zodiac, compus din 18 vile.

 Acestea sunt destinate exclusiv inchirierii, tariful fiind cuprins intre 4.000 si 5.000 de euro pe luna. Moda cartierelor noi prinde si in tara Timisoara Ansambluri rezidentiale cu vile tip se construiesc si in alte orase din tara. La Timisoara, de exemplu, un complex rezidential care fusese planificat pentru pentru 12 vile a fost extins si va avea 15. "Complexul de vile unifamiliale insiruite cuprinde doua modele diferite, care sunt dezvoltate pe parter si etaj, avand o arhitectura eleganta, cu interioare relaxante, conform cerintelor si necesitatilor proprietarilor.

Acestea vor fi amplasate de-a lungul unei strazi private, situate in zona Mircea cel Batran, ce va fi construita special pentru acest proiect", afirma Ramona Belejan, director de marketing al agentiei locale Casadomi. "Antreprenorul isi propune sa demareze un proiect de anvergura, avand in vedere ca se doreste promovarea pe piata timisoreana si a altor proiecte de acest gen. Aceasta se datoreaza succesului pe care il are prezentul proiect.

Timisoara are nevoie de vile construite la preturi accesibile. Pretul vilelor este de 49.000, respectiv 58.000 euro", adauga Ramona Belejan. In acest pret sunt incluse utilitatile, terenul, constructia si finisajele. Vilele se pot achizitiona si in rate; la incheierea contractului cu antreprenorul se da un avans de 12% din suma totala, restul achitandu-se la predarea vilei la cheie, in termenul stabilit. Valoarea investitiei pentru acest proiect se ridica de 800.000 euro.

Brasov Brasovul este un alt oras ochit de investitori. "La Brasov exista cateva ansambluri rezidentiale care sunt in faza de proiect. Unul se va desfasura pe o suprafata de 12 hectare si va avea case cu finisaje de lux, cu bucatarii mobilate, garaj, camera de oaspeti - la parter si trei dormitoare cu doua bai la etaj", spune Zoltan Haller, director al agentiei Zoltim. Preturile de vanzare se incadreaza in aproximativ 1.000 euro/mp, iar amplasamentul este la circa trei kilometri de oras. Iasi La Iasi exista doua proiecte cu case de vanzare, lansate de anul trecut, ambele in zona rezidentiala Bucium, iar la anul, un alt investitor privat va lansa un proiect nou in aceeasi zona.

Cluj-Napoca In Cluj se poarta proiectele de apartamente, afirma Eugen Szederjesi, de la agentia Euro Global. Investitori privati construiesc blocuri si bloculete in cartierele Andrei Muresan, Buna Ziua, Republicii si Gheorghieni, cu apartamente cu o camera, doua, trei sau patru, cu finisaje moderne, unele chiar cu bucatarii mobilate. Cel mai mare proiect de acest gen este Complexul rezidential Brancusi, cu 70 apartamente, cu preturi de 400-450 euro/mp. Cele mai ieftine sunt cele de o camera: aproximativ 22.000 euro.


Maria Seder



 

 

 

22 October 2003