Proiectul imobiliar Pipera City, ce trebuia dezvoltat de omul de afaceri Marius Ivan şi partenerul său Tom Quinn, a intrat în insolvenţă la propria solicitare din cauza presiunii impuse de creditul de 25 mil. euro deschis la banca grecească Bancpost.

27775-marius-ivan_40277addb9.jpgJudecătorii Tribunalului Bucureşti au declarat insolvenţa companiei în 26 septembrie şi au stabilit ca termen limită pentru admiterea cererilor creditorilor data de 12 noiembrie. Magistraţii au desemnat ca administrator judiciar al companiei firma RVA Insolvency a lui Arin Stănescu. Adunarea creditorilor va avea loc în 5 decembrie la sediul RVA.

Potrivit datelor comunicate Ministerului Finanţelor Publice de către Creativ Proprietăţi Imobiliare, companie prin intermediul căreia se dezvolta proiectul Pipera City, datoriile societăţii se ridicau la peste 74 mil. euro în 2011.

Marius Ivan a cumpărat terenul de 12 hectare din Voluntari de la George Becali pentru 40 mil. euro şi vroia să construiască pe el 800 de locuinţe, 200.000 de metri pătraţi de birouri şi 30.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale. Criza a dat peste cap planurile lui Ivan, din care au rămas doar o groapă pentru fundaţie. În vârful pieţei imobiliare, Marius Ivan anunţa că va investi peste 700 mil. euro în acest proiect-gigant.

Marius Ivan ocupă poziţia 191 în noul TOP 300 CAPITAL cu o avere estimată la 28-30 mil. euro, în scădere faţă de anul trecut. El este unul dintre fondatorii producătorului de lacuri şi vopseluri Dufa România şi fost director general şi la Henkel Bautechnik România. În 2005 a vândut atât participaţia de 40% deţinută la Dufa, cât şi 35% din titlurile controlate la Henkel Bautechnik. Omul de afaceri mai deţine clădirea de birouri North Gate din Pipera, pe care în 2009 era cât pe ce să o vândă austriecilor de la Immofinanz pentru 75 mil. euro. Afacerea însă a căzut, iar Ivan s-a ales în urma unui proces la Curtea de Arbitraj cu circa 100.000 de euro, costurile aferente procesului de due-diligence pe care austriecii au refuzat să le plătească iniţial.

 

Sursa

1 November 2012