Millennium Building Development a înaintat în data de 19 Aprilie 2011 o plângere către Presedintele Secţiei Comerciale, Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Suceava, prin care sunt constatate mai multe încălcări ale normelor obligatorii de drept intern sesizate în activitatea unor judecători.

17707-cathedral_plaza_45466100.jpgJudecătorii vizaţi sunt Vintilă Narcisa (preşedinte), Nastasi Dorina (judecător), Grapini Carmen (judecător) cu prilejul judecării dosarului nr. 562/39/2010 în cazul proiectului "Cathedral Plaza".

Încălcări flagrante ale dreptului la apărare şi ale principiului neretroactivităţii legii fac obiectul Plângerii împotriva Curţii de Apel Suceava

Prin aceste Plângeri, compania Millennium Building Development atrage atenţia asupra unor încălcări grave ale dreptului la apărare de către judecătorii Curţii de Apel Suceava. Considerăm ca deosebit de îngrijorător modul în care judecătorii Curţii de la Suceava au înţeles să respecte şi să aplice principiul celerităţii, principiu menit a urgenta termenele dosarelor de contencios. Dacă instanţa a ignorat cu desăvârşire acest principiu când a stabilit un termen de 42 de zile pentru luarea la cunoştinţă a cererii de intervenţie a Primăriei Municipiului Bucureşti, nu acelaşi lucru s-a întâmplat când compania a solicitat o amânare a judecăţii din motive medicale. Prin aceste decizii instanţa din Suceava ne-a încalcat dreptul la un proces echitabil, aplicând dupa bunul plac normele şi principiile legale.

Mai mult decât atât, judecătorii mai sus amintiţi par să nu cunoască principiul neretroactivităţii legii. Aceştia îşi întemeiază decizia cu privire la valabilitatea autorizaţiei de construcţie pentru proiectul "Cathedral Plaza", emisă la data de 24 februarie 2006, pe o legislaţie care la momentul repectiv nu exista în România, statul român nefiind la data începerii proiectului "Cathedral Plaza" stat membru al Uniunii Europene, acesta aderând la data de 1 ianuarie 2007.

„Compania Millennium Building Development încearcă de şase ani de zile să finalizeze un proiect imobiliar în valoare de 60 de milioane de Euro, timp în care a trebuit să lupte atât cu Arhiepiscopia Romano-Catolică care a ales calea discursului duplicitar, mai întâi susţinând proiectul, apoi întorcându-se împotriva lui, cât şi cu mai multe instanţe din ţară. Considerăm că acest context este unul extrem de neprietenos cu investitorii tocmai într-un moment de profundă criză economică pentru România. Investitorii au nevoie în primul rând de stabilitate, predictibilitate şi coerenţă. În toţi aceşti ani, compania Millennium Building Development a experimentat doar contrariul, ceea ce ne face să credem că România îşi alungă cu seninătate investitorii", declară reprezentanţii Millennium Building Development.

Sistem juridic neprofesionist si inconsecvent

Pe această cale, compania Millennium Building Development îşi exprimă şi consternarea în faţa lipsei de eficienţă şi profesionalism a justiţiei din România. Este deosebit de grav atunci când într-un stat de drept legea nu are acelaşi înţeles pentru toate instanţele, iar aplicarea legii ţine de subiectivitatea sau nivelurile inegale de pregătire ale reprezentanţilor legii. Ceea ce se câştigă într-o instanţă se pierde cu rapiditate în alta, ceea ce imprimă procesului juridic un grad mare de neseriozitate şi lipsa de consecvenţă. Deciziile în cazul Cathedral Plaza sunt revelatoare în acest sens, curţile schimbându-şi poziţia pe aceeaşi speţă cu o rapiditate uimitoare.

Proiectul Cathedral Plaza a început în 1998 pentru o clădire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, având 19 etaje, parter şi patru niveluri subterane, planurile iniţiale ale companiei schimbându-se în urma negocierilor cu Arhiepiscopia Romano Catolică, care a preferat o dezvoltare pe verticală în locul uneia pe orizontala, cu un grad de ocupare al terenului mai mare. În mod cu totul surprinzător, după o serie de scrisori de susţinere adresate Ministrului Culturii de la acea vreme - Ion Caramitru-, IPS Arhiepiscopul Ioan Robu a schimbat discursul, pornind o adevărată cruciadă mediatică şi juridică împtriva dezvoltatorilor proiectului. Forma actuală a construcţiei Cathedral Plaza se datorează chiar arhiepiscopului, care a agreat şi chiar a lăudat soluţia arhitecturală aleasă în urma solicitărilor sale imperative.


Sursa

21 April 2011