Millennium Bank a anunţat că este interesată să participe la cea de-a patra ediţie a programului Prima Casă. Banca va aloca astfel 50 de milioane euro, sumă echivalentă cu împrumuturile totale acordate în cadrul primelor trei ediţii ale programului Prima Casă.

17807-prima_casa.jpgÎmprumuturile vor fi disponibile pentru clienţi după ce banca va semna convenţia de garantare cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi va implementa noile prevederi ale programului. Dobânda va fi formată din Euribor la trei luni plus o marjă de 4%.

Banca a redus recent avansul minim pentru creditul ipotecar standard la 10%. Costurile împrumutului sunt de asemenea comparabile cu Prima Casă, cu o marjă începând de la 5% peste Euribor/Robor la trei luni, în funcţie de valoarea finanţată şi de opţiunea clientului de a-şi transfera venitul la bancă. Valoarea maximă este de 300.000 de euro, iar creditul poate fi contractat pe 30 de ani.

Guvernul a aprobat la începutul lunii aprilie noile condiţii de derulare a programului Prima Casă, condiţii prin care statul şi băncile vor suporta în mod egal garanţiile, băncile având la dispoziţie trei luni să anunţe dacă sunt interesate de noua formă a programului.
Programul va putea intra în aplicare efectivă după publicarea în Monitorul Oficial a normelor metodologice adoptate pe 20 aprilie către Executiv.

"Am adoptat normele metodologice la programul Prima Casă. Imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial, băncile pot să se înscrie în noua formă a programului ce partajează garanţiile de stat în mod egal între Guvern şi bănci. Dăm posibilitatea în continuare să se acorde garanţii în valoare de 1,5 miliarde de euro şi alţi 40.000 de beneficiari să poată intra în cadrul programului Prima Casă", a declarat primul-ministru Emil Boc, citat de NewsIn.

Boc a arătat că a fost practic dublată valoarea garanţiilor, în timp ce celelalte condiţii de acces la program au rămas aceleaşi.

"Fac menţiunea că, prin continuarea programului, nu este afectat nici nivelul dobânzii şi nici avansul pe care trebuie să-l depună cel care doreşte să achiziţioneze o locuinţă, respectiv 5% din valoarea imobilului", a mai spus premierul.

26 April 2011