Cartierele Militari şi Drumul Taberei s-au transformat, în ultimii ani, în puternice generatoare de venituri, în special pentru oamenii de afaceri. Atunci când vine vorba despre încasări din chirii, aceste două cartiere cunoscute drept muncitoreşti reuşesc să se poziţioneze lângă zone elitiste, repere în domeniu, precum Piaţa Victoriei, Pipera sau Băneasa. Cumulat, proprietarii clădirilor de birouri şi ai centrelor comerciale din aceste zone încasează anual chirii care depăşesc 300 de milioane de euro.

32739-office.jpgUltimii ani nu au fost uşori pentru nimeni, din punct de vedere economic. Totuşi, cele mai importante centre comerciale şi spaţii de birouri au reuşit să îşi păstreze un nivel constat al încasărilor. Eşecul concurenţei a fost transformat într-un avantaj financiar de cei care au avut stabilitatea necesară pentru a face acest lucru. Iar cartierele Militari şi Drumul Taberei, prin costurile mai mici pe care le presupun, au fost printre cele mai avantajate, în această perioadă. Cu atât mai mult cu cât numărul potenţialul clienţi este uriaş: în această zonă locuiesc aproape 600.000 de persopane. Astfel, pentru a avea acces la o masă atât de mare de clienţi, retailerii din Drumul Taberei-Cotroceni sunt dispuşi să plătească o chirie lunară care se situează la nivelul de 25 euro/mp/lună, iar cei din Militari, până la 16.5 euro/mp/lună.

În Băneasa, chiriile spaţiilor de retail se situează între 24 şi 26 euro/mp, de exemplu. În Berceni, un retailer plăteşte lunar între 14 şi 16,4 euro/mp, iar în Vitan, 18-20 euro/mp”, arară studiile CBRE România.

Cartierul Militari surclasează Pipera-Tunari, în topul chiriilor clădirilor de birouri

Cartierul Militari este situat şi în topul chiriilor clădirilor de birouri, pe locul patru. Piaţa Victoriei conduce detaşat acest segment, cu chirii înacasate lunar de 17-18 euro/mp.

  • Urmează Băneasa - Piaţa Presei cu un nivel al încasărilor din chirii cu 15-17 euro/mp/lună
  • Pe locul trei se află zona Dimitrie Pompeiu, unde chiriile variază între 11 şi 12,5 euro/mp/lună
  • În Militari, proprietarii clădirilor de birouri încasează lunar între 11 şi 14,5 euro/mp
  • Pipera-Tunari a rămas cu mult în spate, cu chirii care au scăzut până la nivelul de 10-11 euro/mp.

Totuşi, toate aceste cifre reprezintă un avantaj în special pentru afacerile dominante. Potrivit estimărilor generale, rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti va continua să crească.

„Rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti va urca anul viitor cu 1,2 puncte procentuale, la 14,7%. În 2015 am putea asista la o scădere de 14%, iar creşterea stocului pe acest segment se va situa la circa 20% între 2013 şi 2015”, arată un studiu al companiei Cushman&Wakefield.

Perioadele scutite de la chirie sau amenajările gratuite atrag cei mai mulţi clienţi

Până atunci însă, pentru a se păstra pe linia de plutire, deţinătorii centrelor comerciale sau de retail sunt nevoiţi să ducă o luptă de guerrillă. Armele cele mai puternice în atragerea clienţilor rămân în continuare cele care promit cheltuieli minime.

„Proprietarii vor oferi în continuare facilităţi atractive, incluzând perioade cu chirie zero sau contribuţii financiare la amenajarea spaţiilor, cu scopul de a atrage şi a reţine chiriaşii în clădiri”, se arată în studiul Cushman&Wakefield.

Dacă în acest moment, chiria medie în clădirile de birouri este de 19 euro/mp/lună, pentru anul viitor se anticipează o creştere uşoară, până la 19,5 euro/mp/lună. Astfel, Bucureştiul rămâne una dintre ţările cu cele mai mici chirii din Europa Centrală şi de Est. spre comparaţie, în Budapesta, chiria medie office este de 21 euro/mp/lună, în Praga de 20,5 euro/mp/lună, în Varşovia cu 25,5 euro/mp/lună iar în Istanbul aceasta urcă până la 45 dolari/mp/lună.

CITEȘTE ȘI: Birourile din Cotroceni, cele mai căutate. Vezi criteriile de căutare din 2013

 

14 January 2014