Stabilizarea fie şi temporară a economiei globale nu înseamnă că a trecut şi pericolul pentru proprietari. Milioane de oameni din toată lumea au semnat credite ipotecare în perioada de dinainte de criză, iar acum sunt în postura de a nu-şi mai putea plăti creditele. Aşa cum era de aşteptat, cele mai mari probleme sunt în SUA, iar Fondul Monetar Internaţional întocmeşte chiar acum un raport cu privire la perspectivele economiei globale, pornind de la acest aspect.

24386-reduce-mortgage-credit-cards3.jpgÎn SUA, criza a început mult mai devreme decât în România. De la sfârşitul anului 2006, circa 8 milioane de americani au fost în imposibilitatea de a-şi achita creditul ipotecar, potrivit experţilor. Dintre ei, 2,5 milioane de proprietari şi-au pierdut deja locuinţele. În alte 1,5 milioane de cazuri, ratele sunt plătite sistematic cu întârziere. Această ultimă categorie este acum cea mai periculoasă, potrivit mecanismelor de stabilitate financiară internaţională. FMI analizează în această perioadă impactul unui nou val de falimente imobiliare.  

„Sunt cifre îngrijorătoare şi pentru rezolvarea problemei ar trebui făcut ceva”, a subliniat Daniel Leigh, şeful grupului de experţi al Fondului Monetar Internaţional.

Expertul FMI este de părere că reforma impusă de guvernul american aduce prea puţine beneficii, în această situaţie. Potrivit acestuia, specialiştii americani ar trebui să se concentreze mai degrabă pe atragerea de investiţii, nu pe asigurarea unui acces facil la locuinţe ieftine. În plus, programul bancar guvernamental prin care americanii ar putea obţine o casă la preţuri reduse s-a dovedit a fi ineficient. S-au acordat doar un milion de credite, faţă de patru milioane, cât era estimarea iniţială. Toate aceste probleme şi impactul lor la nivel global vor fi discutate săptămâna viitoare, între Banca Mondială şi FMI.

CITEŞTE ŞI Cea mai nouă idee pentru a salva piaţa imobiliară americană: chiriaş în propria locuinţă


 

17 April 2012