Criza financiară a început uşor, unii ar spune că a luat startul de la falimentul băncii Lehman- Brothers din Statele Unite, pentru ca apoi să se transforme, încet, încet, într-o problemă serioasă la nivel mondial.

Miliardarii români sunt imuni la criza financiară. Becali, Ţiriac şi Patriciu merg pe profitCriza de lichidităţi nu afectează doar marile companii ci şi oamenii de afaceri, mulţi dintre aceştia ajungând de la statutul de miliardari la cel de falimentari, de la o zi la alta. Gândul este greu de îndurat, e greu să cazi de sus, şi mulţi nu au suportat prea bine aceste probleme, unii recurgând la gesturi dramatice, cum ar fi sinuciderea.

Şi România are numeroşi oameni de afaceri importanţi dar, deşi iniţial se specula că ar avea probleme financiare, în prezent, în toiul crizei economice, se pare că o duc foarte bine.

Potrivit topului revistei Capital, alcătuit în urmă cu aproximativ patru luni, primii trei miliardari din România erau:

1.Gigi Becali
2.Ion Ţiriac
3.Dinu Patriciu

Să vedem cum se descurcă acum fiecare dintre aceştia.

Astfel, Gigi Becali, din septembrie până în decembrie 2008 nu a reuşit să vândă niciun teren şi a rămas fără lichidităţi. În acest moment, însă, lucrurile încep să arate mai bine pentru patronul Stelei, având în vedere că a intrat în posesia a 72 de milioane de euro. Cum a făcut asta? Simplu:

- a vândut un teren din Pipera companiei McDonald's, de unde a obţinut 30 de milioane de euro;
-BNR i-a refuzat cererea de înfiinţare a Becali Bank şi i-a restituit garanţia de "vreo 33 de milioane de euro", potrivit lui Dumitru Dragomir;
-UEFA a trimis banii din ligă, aproximativ 7 milioane de euro.

Ion Ţiriac nu pare prea afectat de criza financiară. Cel puţin asta indică pregătirile pentru partida de vânătoare de pe domeniulul lui, de la Balc, care sunt în toi. Vineri dimineaţă, pe aeroportul din Oradea au început să sosească avioanele cu invitaţi. Anul trecut, vânătoarea de mistreţi organizată la Balc de Ion Ţiriac s-a desfăşurat departe de ochii presei. Tot personalul angajat a fost instruit să nu facă declaraţii cu privire la identitatea participanţilor şi rezultatul vânătorii.

Partida de vânătoare din acest an începe în week-end. Se pare că nu cu noroc însă, având în vedere că un avion Gulfstream, care transporta 10 invitaţi la vânătoare, a avut un incident pe aeroportul din Oradea. Trenul de aterizare s-a rupt şi avionul a ieşit de pe pistă aproximativ 200 de metri, în momentul în care încerca să aterizeze.

Dinu Patriciu nu pare nici el a avea mari probleme financiare. În urmă cu o săptămână, firma Black Sea Global Properties Limited (BSGP), controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu, prin intermediul Rompetrol Holding, a ajuns la o participaţie de 64.1% în cadrul Fabian, după oferta de preluare integrală a fondului de investiţii lansat in luna decembrie a anului 2008, potrivit Mediafax.

BSGP a oferit un preţ de un euro pe acţiune, pachetul de acţiuni al Fabian Romania fiind evaluat la 50,8 milionae euro. Acum, compania deţine 53,1% din acţiunile Fabian, iar pentru restul de până la 64,1% a ajuns la acorduri de preluare, se arată într-un anunţ al firmei.

Criza financiară este în plină desfăşurare atât în lume cât şi în ţara noastră, deci, cu toate că acum miliardarii români par în regulă, nu se ştie cum se va termina povestea. Până de curând, România a părut imună la problemele economice, până şi politicienii negând cu vehemenţă existenţa ei. Dar, odată cu debutul noului an, se pare că lucrurile nu mai sunt aşa de roz, unul dintre indiciile în acest sens fiind dat de moneda naţională care se depreciază continuu faţă de euro.

Sursa

17 January 2009