Cipru are nevoie de ajutor financiar din partea Europei, însă există voci care susţin că orice injectare de capital nu va face altceva decât să alimenteze conturile mafioţilor străini refugiaţi în acest paradis fiscal. Ministerul german de Finanţe vrea să se asigure că problema spălării banilor va fi intens analizată înainte de acordarea unui ajutor de 10 miliarde euro, notează publicaţia germană Der Spiegel.

27826-tax.jpgCipru este al cincilea stat din Zona euro care are nevoie de ajutor financiar extern, fiind afectat de expunerea mare la Grecia. Numeroase instituţii financiare cipriote deţin însemnate portofolii de obligaţiuni suverane elene, ce s-au devalorizat semnificativ. Însă un ajutor financiar din partea instituţiilor europene nu ar face decât să deservească interesele oligarhilor ruşi, precum şi ale mafioţilor străini care spală bani în acest paradis fiscal, avertizează un raport al serviciilor secrete germane (BND), publicat de cotidianul Der Spiegel.

  • Necesarul de finanţare al Ciprului este de până la 10 miliarde euro
  • Este nevoie de 2,3 miliarde euro numai pentru recapitalizarea Cyprus Popular Bank şi Bank of Cyprus, cele mai mari instituţii financiare din ţară
  • Guvernul cipriot a încercat să obţină ajutor financiar din partea Rusiei sau a Chinei, pentru a evita condiţiile aspre impuse de UE
  • Rusia a acordat deja Ciprului, pentru 2012, un împrumut de 2,5 miliarde euro

Cipru este unul din paradisurile fiscale europene, deşi această reputaţie s-a mai estompat odată cu aderarea la Uniunea Europeană, în urmă cu opt ani. Nivelul redus al impozitelor, păstrarea secretului bancar sau căsuţele poştale anonime sunt opţiuni extrem de atractive în ochii oamenilor de afaceri ruşi, care deţin conturi însemnate în băncile cipriote. Numai în 2011, bogătaşii ruşi au investit 21 miliarde euro, sumă ce este cu 15% mai mare decât PIB-ul anual al ţării, conform rapoartelor BND.

„Cipru a adoptat şi a pus în practică un cadru instituţional de înalt nivel pentru combaterea activităţilor de spălare de bani, conform legislaţiei UE", a declarat nemulţumit Stefanos Stefanou, purtător de cuvânt al guvernului cipriot. Oficialul consideră analiza germană ca fiind defăimătoare, întocmită cu scopul de a afecta reputaţia ţării în faţa investitorilor străini.

Guvernul de la Nicosia trebuie să majoreze veniturile ţării cu 200 milioane euro, pentru a reduce deficitul bugetar la 3% anul acesta, de la 6,3% în 2011. Cu toate acestea, oficialii ciprioţi au declarat că vor menţine impozitul pe profit de numai 10%, care atrage investitorii străini.

CITEȘTE ȘI Top 10 – State cu cel mai mare număr de miliardari

 

6 November 2012