Inspectoratul de Stat în Construcţii a efectuat o serie de controale în urma cărora a constatat că dintre cele 18.000 panouri publicitare existente la nivel naţional, aproape 7.000 erau amplasate ilegal.

"Am decis să dăm Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) o misiune, să inventarieze toate panourile publicitare din ţară. Dintr-un total de 18.000 la nivel naţional, aproape 7.000 erau amplasate ilegal.

S-au aplicat sancţiunile prevăzute de lege. Au fost amendate şi primăriile. În urma sancţiunilor, unele panouri şi-au obţinut avizele de la autorităţile locale, iar altele au fost desfiinţate", a declarat Elena Udrea.

Udrea a precizat că dintre panourile amplasate ilegal, 4.000 au reuşit să obţină avizele necesare funcţionării sau au fost desfiinţate, dar restul de 3.000 încă funcţionează ilegal.

De asemenea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a menţionat că "pe la începutul anului s-a gândit că va trebui să intervină în zona urbanismului şi, potrivit cu ce se întâmplă în Europa, să normalizăm activitatea de publicitate stradală".

Elena Udrea a precizat totdată că ministerul pe care îl conduce a lucrat în acest sens la un proiect de Hotătâre de Guvern şi că în această vară a aflat că şi la Primaria Capitalei este în lucru "un proiect demarat în acelaşi scop, dar care nu depăşeşte faza de discuţii".

La rândul său, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, prezent la eveniment, că panourile publicitare ar trebui să fie ale primăriei, şi nu ale unei firme. "În Sectorul 1 am interzis publicitatea pe bulevardele Aviatorilor, Kisselef, Prezan, dar sunt foarte multe panouri amplasate ilegal încă din perioada anterioară preluării funcţiei de primar", a afirmat Chiliman, citat de NewsIN.

15 September 2010