Cu certitudine 2010 va fi anul în care se vor finaliza multe dintre tranzacţiile îndelung tergiversate în 2009. Mulţi dintre cei care au aşteptat scăderea preţurilor se vor convinge că acesta este anul în care ele ating pragul minim şi vor face achiziţii, ne-a declarat  Mihaela Pană, Head of Residential Department, DTZ Echinox.

Cine se încumetă să investească în această perioadă?

Sectorul rezidenţial a văzut puţine investitii de la inceputul crizei, majoritatea achiziţiilor fiind făcute pentru uz propriu, de către beneficiari finali.

Totuşi, cu precadere de la începutul anului, au început să prospecteze piaţa diverse fonduri oportuniste, unele dintre ele constituite special pentru achiziţii de apartamente la preturi avantajoase.

Orice posesor de equity se aşteaptă să dubleze fiecare euro investit în perioada aceasta, ceea ce pune presiune foarte mare pe valorile la care dezvoltatorii pot tranzacţiona astăzi pachete de locuinţe.


Cât de greu este pentru un dezvoltator să obţină finanţare şi să construiască în aceast an?

Nu avem cunoştinte despre nici o finanţare nouă pentru un proiect rezidenţial în ultima perioadă. Băncile sunt încă reticente faţă de aceste dezvoltări, cu precădere datorită volatilităţii pieţei, care poate vedea scăderi şi in viitor, pe anumite segmente.


Ce caută cumpărătorii?

Cumpărătorii urmăresc cu precădere preţuri accesibile şi proprietăţi care să se califice pentru programul Prima Casă. Se vede însă, din ce în ce mai mult, interesul pentru produse bune: zone accesibile, calitatea construcţiei, facilităţi, aspecte oarecum ignorate în trecut.


Vor mai scădea preţurile locuinţelor?

Există segmente ale pieţei unde valoarea proprietăţilor a atins deja pragul minim - proprietăţile de lux şi premium şi o parte din proiectele noi, care au ştiut să îşi adapteze politica de preţ astfel încât să evite blocarea vânzărilor. Pentru acele proprietăţi ai căror proprietari nu au fost suficient de flexibili la mutaţiile pieţei, scăderea poate continua şi în 2010, la fel şi pentru o parte din apartamentele vechi.   



8 April 2010