Apartamentele cu suprafeţe foarte mici, cea mai recentă preferinţă a tinerilor americani nefamilişti. Cu suprafeţe între 17 şi 30 metri pătraţi, micro-apartamentele vin ca răspuns la cerinţa clienţilor care vor să locuiască în cele mai costisitoare oraşe americane, însă dispun de un buget restrâns.

31197-yo-home.jpgMicro-apartamentele reprezintă soluţia oferită de dezvoltatorii americani, într-o piaţă ce încă se luptă să-şi revină. În totală antiteză faţă de clasicele „McConace” (engl: McMansions), locuinţele cu suprafeţe utile de până în 30 mp au intrat în atenţia clienţilor din cele mai importante oraşe din SUA. Tendinţa „micro” nu este nicăieri la fel de puternică precum în Seattle, unde au răsărit peste 40 ansambluri cu astfel de unităţi, doar în ultimii trei ani. Printre oraşele în care s-au dezvoltat proiecte similare se numără şi San Francisco, Boston, New York sau Portland.

  • Preţul de achiziţie sau de închiriere reprezintă cel mai însemnat avantaj al locuinţelor cu suprafeţe mici
  • Locatarii din blocurile cu micro-apartamente au la dispoziţie anumite spaţii la comun, precum terase sau bucătării
  • Majoritatea micro-apartamentelor beneficiază de dotări inovatoare – mesele de sufragerie se transformă în paturi, banchetele ascund spaţii de stocare, rafturile se regăsesc în cele mai neobişnuite locuri

„Preţul este principalul argument în favoarea micro-apartamentelor. În Seattle, chiria pentru o locuinţă centrală cu suprafaţa de 23 mp este de sub 800 dolari/lună, în timp ce un studio de 40 mp, într-un ansamblu nou, se închiriază cu 1.400 dolari/lună”, a declarat pentru CNN Jim Potter, preşedintele companiei de construcţii Kauri Group.

New York a fost dintotdeauna recunoscut pentru locuinţele cu suprafeţe reduse, iar primarul Michael Bloomberg vrea să mărească stocul de astfel de unităţi. În anumite cartiere din Manhattan, până la 70% dintre gospodării sunt formate dintr-o singură persoană, arareori două, arată datele oficiale. Drept urmare, primăria New Yorkului face eforturi pentru a combate lipsa de apartamente destinate unui singur locatar, la preţuri accesibile, astfel că a lansat recent un concurs de design pentru proiecte „micro”. Autorităţile au premiat deja prima companie de construcţii, ce va ridica un bloc cu 55 micro-apartamente, cu suprafeţe între 23 şi 35 mp. Clădirea va fi inaugurată în 2015 şi va fi primul bloc cu locuinţe mici ridicat în Manhattan din 1955, de când primăria a interzis construcţia studiourilor cu suprafeţe mai mici de 37 mp.

Însă deşi micro-apartamentele au numeroase avantaje, traiul zilnic în spaţii restrânse necesită ajustări masive ale stilului de viaţă, o recunosc chiar locatarii.

„Am venit din Houston în New York, iar dintr-un apartament de 160 mp m-am mutat într-unul de 20 mp. În Houston aveam un dressing mai mare decât actualul apartament, astfel că la început a fost un adevărat şoc. Dar acum petrec mai mult timp afară, am mai multe activităţi, aşa că stau foarte puţin pe acasă”, încheie Patrick Kennedy, un proprietar în vârstă de 30 ani.

CITEŞTE ŞI: Proprietari înduplecaţi să-şi vândă locuinţa, de către agenţi imobiliari creativi. Află unde! 


25 July 2013