Michele Nusco, CEO şi unul dintre acţionarii grupului italian Nusco, a declarat pentru MONEY.ro care sunt planurile companiei în România, strategia pe timp de criză, când şi ce fel de proiecte mai are de gând să demareze şi care este culoarea pe care o atribuie sectorului imobiliar în acest moment.

Programul guvernamental Prima Casă i-a determinat pe mulţi dezvoltatori să-şi repoziţioneze proiectele pe piaţă pentru a se apropia de suma de 60.000 de euro, cât este valoarea garanţiei acordată de stat, pentru a-şi putea vinde locuinţele. Le vând chiar şi nefinisate, doar, doar să atragă muşterii.

Michele Nusco, CEO al Nusco Grup vede cu ochi bun acest program, cumulat cu scăderile înregistrate pe piaţa construcţiilor.

Acum se construieşte la un preţ redus cu aproape jumătate faţă de cel de acum doi ani. (n.r. în 2008, preţul mediu de construcţie pentru ansamblurile rezidenţiale a fost de 750 de euro, la care se adăugau şi costurile adiacente, potrivit analizelor din piaţă). S-a ajuns şi în România la preţuri rezonabile. Acum doi ani, preţurile de aici erau duble faţă de cele din Italia. Acolo piaţa imobiliară merge bine, s-a simţit şi criza, dar piaţa este mai matură, iar veniturile locuitorilor sunt mai mari", compară Nusco cele două pieţe pe care activează compania.

Un nou proiect de 400 de locuinţe cu 50 de milioane de euro

Compania deţine un teren de două hectare în zona Piaţa Delfinului din Pantelimon, unde intenţionează să demareze lucrările de construcţie pentru un ansamblu rezidenţial. „Suntem în discuţie pentru aprobarea PUZ-ului (plan urbanistic zonal). Vrem să construim 400 de apartamente şi să le vindem cu 800 - 1.000 de euro pe mp, fără TVA. Proiectul va fi finanţat de noi şi este nevoie de o investiţie de 40-50 de milioane de euro. Va fi un proiect occidental destinat clasei medii. Cu un preţ de 800 de euro/mp şi prin programul Prima Casă, îţi vine chef să te muţi dintr-un apartament vechi într-unul nou", a declarat pentru MONEY.ro, Michele Nusco.

În luna ianuarie a acestui an au fost demarate lucrările de construcţie la proiectul rezidenţial de 40 de apartamente din zona Luca Stroici din Capitală, investiţie care se ridică la şase milioane de euro, atât în apartamente, cât şi în teren. Proiectul va fi finalizat în 2012, iar preţurile de vânzare variază între 1.600 şi 1.800 de euro pe mp.

Nusco Tower, închiriat în proporţie de 55%

Cel mai important proiect al companiei, clădirea de birouri Nusco Tower, situată în apropierea metroului Aurel Vlaicu a ajuns de la un grad de închiriere de 40% în februarie, la 55% în iunie. „Suntem cu două companii în faza de negociere şi alte trei vom începe dicuţiile şi până la sfârşitul anului vom închiria toată clădirea. Clienţii sunt interesaţi în special de spaţii cu suprafeţe între 2.000 şi 4.000 de mp şi estimăm ca veniturile lunare din chirii să fie de 400.000 - 450.000 de euro când va fi închiriată toată clădirea", mai spune Nusco. Deşi la începutul anului Nusco declara că nivelul chiriei este de 17-18 euro/mp şi că nu se grăbeşte să atragă clienţii, în iunie chiria a ajuns la 16 euro/ un mp în Nusco Tower şi speră ca în 10-12 ani investiţia să fie recuperată."

 




Sursa

11 June 2010