Simt nevoia unei vacante, dar  nu am bani, ce pot face?

Iata o intrebare care probabil a fost pe buzele multor persoane in acest an , insa aceasta dilema s-ar putea rezolva in timp, daca proprietarii din Romania vor adopata modelul  occidental care se bucura deja de succes peste hotare.

Este vorba despre un schimb temporar de locuinte ( de regula, concomitent), in ideea de a profita de o vacanta insa in acelasi timp de a nu scoate niciun ban din buzunar pentru cazare pentru o asemenea distractie.  

Acest tip de barter" care dateaza inca din  anul 1985, este deja foarte popular in SUA, Canada, Marea Britanie, luand amploare odata cu raspandirea internetului. Acest sistem, de ce nu, ar putea fi o solutie si pentru romani, cu atat mai mult cu cat vacantele incep sa devina un lux si pentru noi.

Sistemul este in felul urmator : de regula doi proprietari de case (doua familii) isi schimba locuintele pentru o anumita perioada de timp, scurta de regula, in ideea de a beneficia de o vacanta  cat mai ieftina. De obicei schimburile se fac intre tari diferite, dar  se pot schimba locuintele si pe teritoriul aceleiasi tari, de preferat intre regiuni cu relief diferit .(Ex, un proprietar care locuieste la mare face schimb cu unul care locuieste la munte).

Mai mult decat atat, s-a dezvoltat chiar un adevarat business pe acest segment, au fost dezvoltate websiteuri care gazduiesc aceste tipuri de schimburi,  contin deja o adevarata baza de date cu persoanele dispuse spre asemenea vacante.

Pentru a nu scapa insa lucrurilede sub control, doritorii se vor autentifica pe siteurile de profil, achitand anual o taxa in jur de 50-100 de dolari anual, ceea ce reprezinta o suma infima in raport cu beneficiile aduse de o vacanta in strainatate pentru care nu platesti nimic pentru cazare.


23 December 2009