Nordul Capitalei a fost întoteauna răsfățatul dezvoltatorilor, iar anul 2017 nu o să facă excepție. Ba chiar din contră: începerea lucrărilor la Magistrala 6 devine un motiv în plus de efervescență pe acest segment. Terenuri, dezvoltări rezidențiale sau birouri, nu contează destinația finală, interesul este la fel de mare din toate direcțiile. Așadar, se creionează o undă de optimism din partea jucătorilor implicați, mai ales în contextul în care mai multe tranzacții începute anul trecut urmează să fie finalizate în prima parte a acestui an.

41273-metrou.jpgLucrările la Magistrala 6 sunt anunțate să înceapă la jumătatea acestui an, iar livrarea proiectului ar trebui să se facă în patru ani. Cele două stații de metrou care vor apărea în zonă, una la Piața Presei și alta la Complexul Comercial Băneasa, au crescut cota zonei. Cum zona de Nord este un punct business important al Capitalei, investitorii din domeniul office negociază deja achiziția de noi terenuri. Mai multe birouri în zonă înseamnă și nevoia de relocare pentru un segment relevant dintre angajații zonei, așa că și dezvoltatorii de rezidențiale sunt vizați. O ultimă categorie este reprezentată de clienții tradiționali de terenuri.

Terenurile din zona Bulevardului Expoziției și Piața Presei sunt o opțiune foarte bună pentru proiectele de birouri. Zona de nord rămâne interesantă pentru dezvoltările de birouri, însă așteptăm o creștere a potențialului și pentru dezvoltarea de hoteluri și proiecte rezidențiale și de retail”, a declarat Sânziana Oprea, directorul asociat în cadrul departamentului de terenuri al Colliers.

Tranzacțiile cu terenuri se stabilizează, iar celelalte segmente ale pieței imobiliare se dezvoltă organic

Aceste estimări asupra realității imobiliare din acest an vin să întărească trendul resimțit anul trecut, de stabilizare a tranzacțiilor cu terenuri la nivelul întregului București. Iar creșterile de pe segmentul terenurilor vor conduce inevitabil la dezvoltarea tuturor segmentelor implicate. 

Piața de terenuri din România s-a caracterizat în 2016 printr-o cerere crescută din partea segmentelor de rezidențial și retail, iar interesul față de aceste sectoare se va menține și pe parcursul anului 2017. În plus, atenția investitorilor se va îndrepta cu precădere spre dezvoltarea proiectelor rezidențiale și mixte, care pot oferi un ecosistem complet” potrivit Colliers.

Perspectivele sunt încurajatoare nu doar pentru București, cât și pentru alte orașe mari ale țării. Dezvoltatorii se arată interesați să construiască tot mai mult și să livreze produsele tot mai repede. Din acest motiv, ei preferă să cumpere în special terenuri care au documentația bine pusă la punct, iar autorizațiile deja emise reprezentă un avantaj în plus.

Investitorii sunt interesați mai ales de dezvoltarea proiectelor rezidențiale în apropierea polurilor de birouri, dar și de proiectele mixte, care au componente rezidențial-office, rezidențial-retail sau rezidențiak-office-retail. În afară de București, pe lista orașelor țintă se mai găsesc și Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov”, se arată în raportul Colliers. 

Anul 2016 a fost un an bun pentru tranzacțiile de terenuri care au aparținut fostelor fabrici. Totodată, ionvestitorii care au cumpărat teren înainte de criza imobiliară au găsit în 2016 resursele necesare pentru a le și dezvolta. Stabilitatea a fost cuvântul cheie, referitor la piața terenurilor, cu prețuri stabile și tranzacții echilibrate. Zona de centru-vest a marcat cele mai mici prețuri, respectiv între 450 și 600 euro/mp. Puțin mai scumpă a fost zona Timpuri Noi, unde prețurile au fluctuat între 500 și 600 euro/mp. Tot de la 500 de euro/mp au pornit prețurile și în zona Barbu Văcărescu, doar că acolo, nivelul maximal a ajuns la 1.000 euro/mp.

CITEȘTE ȘI:

Culisele unei tranzacții imobiliare de 2 milioane de euro, în România. Comisionul agentului a depășit 50.000 de euro

 

17 February 2017