Mediafax, cel mai mare furnizor de informaţie generală şi de afaceri din România, lansează a patra ediţie a Anuarului Construcţii & Imobiliare la conferinţa Romania Construct Forum 2009, pe care o organizează joi, 22 octombrie, la Hotel Intercontinental.

Mediafax lansează Anuarul Construcţii & Imobiliare 2009 la Romania Construct ForumO radiografie a evoluţiei sectorului de construcţii şi imobiliare în decursul ultimului an, publicaţia editată de Mediafax examinează efectele crizei în acest sector prin articole de analiză, studii şi cronologii.

În cele cinci capitole ale sale - Construcţii civile şi industriale, Materiale de construcţii, Finisaje şi amenajări, Utilaje, Imobiliare – anuarul se concentrează asupra factorilor care explică de ce acest sector a fost unul dintre primele afectate de criză: de la blocarea pieţei imobiliare şi reducerea creditelor acordate de bănci, la întârzierea plăţilor de la bugetul de stat în contul unor lucrări derulate în 2008 şi amânarea sau suspendarea multor investiţii imobiliare.

Totodată, cu ajutorul estimărilor avansate de firme de cercetare sau consultanţă şi de jucătorii din domeniu, Anuarul Construcţii & Imobiliare 2009 cuantifică impactul crizei asupra volumului şi valorii diferitelor pieţe. Astfel, în timp ce previziunea antreprenorilor este că piaţa de construcţii va scădea cu 15-20% în 2009, segmentele pieţei materialelor de construcţii şi a finisajelor şi amenajărilor vor înregistra scăderi mai mari: de exemplu, aproximativ 30% în cazul pieţei cimentului, 26% în cazul lacurilor şi vopselelor, 37% în cazul plăcilor ceramice şi al tâmplăriei termoizolante. La rândul său, sectorul imobiliar a înregistrat anul acesta un grad de neocupare record la spaţiile de birouri, închiderea unor centre comerciale, precum şi scăderea drastică a numărului de cumpărători – investitori sau consumatori finali – pe segmentul rezidenţial.

Măsurile anticriză propuse de patronatele şi sindicatele din domeniu, printre care modificarea legislaţiei pentru achiziţiile publice, extinderea programului „Prima Casă” şi a celui de reabilitare termică, includerea unei strategii de modernizare a infrastructurii rutiere până în 2015 în programul de dezvoltare a infrastructurii din România, sunt, de asemenea, evaluate în Anuarul Construcţii & Imobiliare 2009.

Împreună cu informaţiile de la finalul capitolelor despre principalele companii din domeniu, analizele şi cronologiile fac din a patra ediţie a anuarului o agendă de lucru utilă pentru constructori, dezvoltatori şi brokeri imobiliari.

Anuarul Construcţii & Imobiliare va fi distribuit gratuit participanţilor la Romania Construct Forum 2009 şi, ulterior, companiilor care activează în domeniu.

 Conferinţa organizată de Mediafax va pune în discuţie rezultatele şi perspectivele programului „Prima Casă” şi ale celui de reabilitare termică, precum şi nevoia de investiţii în lucrări de infrastructură şi sursele de finanţare accesibile constructorilor. La Romania Construct Forum vor participa reprezentanţi ai autorităţilor şi ai asociaţiilor din acest sector, directori ai companiilor de construcţii, investitori pe piaţa imobiliară şi furnizori de materiale şi tehnologii pentru construcţii.

16 October 2009