Guvernul a alocat bani pentru un port de agrement la Mamaia. Licitaţia a fost organizată în avans. Câştigătoarea: o firmă „prietenă"

Parlamentarii au aprobat, cu majoritate de voturi - 85 pentru şi o abţinere, construirea unui port de agrement la Mamaia.

Astfel, primăria condusă de Radu Mazăre a primit 1.840 de metri pătraţi din Marea Neagră, 250 de mp de plajă şi peste 1 milion de euro pentru construirea celui de-al patrulea port de agrement de pe litoralul românesc.

Şi surprizele nu se opresc aici: banii vin de la stat, mai exact din bugetul Ministerului Turismului, condus de Elena Udrea, şi merg la o firmă privată, Petroconst SA, „abonată" la contractele primăriei constănţene.

În plus, licitaţia câştigată de Petroconst a fost făcută de Mazăre înainte ca parlamentarii să-i pună la dispoziţie terenul şi înainte ca executivul să aloce banii: 4.644.000 de lei (peste 1 milion de euro).

Asta după ce proiectul lui Mazăre - iniţiat în 2005 - a fost respins, la începutul anului, de aceiaşi parlamentari, pe motiv că o firmă de stat n-are bani pentru port. Săptămâna trecută, Senatul a decis să dea undă verde construirii portului.

Probabil după ce Petroconst a promis că, în schimbul sumei de 3.860.219 lei fără TVA - cu câteva sute mai puţin decât suma pusă la bătaie -, va „ridica" portul.

Al patrulea port din ţară

În februarie 2009, parlamentarii au respins proiectul privitor la port. Motivul: Compania Naţională Adminis traţia Porturilor Maritime SA Cons tan ţa, care ar fi trebuit să-l construias că, n-are resurse. După 7 luni, pe 26 octombrie s-a hotărât că portul „va răsări" în dreptul Hotelului Victoria.

Între timp însă edilul Constanţei n-a mai aşteptat să primească terenul şi fondurile necesare: a lansat licitaţia de pe 2 iulie, iar pe 17 septembrie a atribuit lucrarea. În trei săptămâni, au venit şi hotă rârea de guvern, şi banii.

Sursa

3 November 2009