"Guvernul are un program anticriză, el a fost inclus şi adoptat odată cu bugetul de stat pe anul 2009 şi principalele măsuri din programul anticriză au fost cuprinse în bugetul de stat", a declarat primul-ministru Emil Boc, în Parlament, care a şi explicat strategia coaliţiei PSD-PD-L de combatere a crizei.

Măsurile anticriză ale guvernului Boc-episodul 2 "Principalul răspuns al guvernului la criză îl reprezintă investiţiile în infrastructură şi în reabilitarea termică a locuinţelor pentru reducerea facturilor la utilităţi. Mai mult, am deblocat exproprierile pentru lărgirea centurii Capitalei şi am făcut progrese notabile la construcţia centurii Ploieştiului.

Am plătit deja datoriile firmelor de la autostrada Bucureşti-Ploieşti şi am semnat contractul de execuţie pentru centura Aradului", a precizat Emil Boc.

Şeful guvernului a dezvăluit şi sumele destinate investiţiilor din acestă perioadă. "Avem alocate deja peste 800 de milioane de lei pentru drumuri şi 250 de milioane de lei au fost alocate pentru alimentarea cu apă a localităţilor cu probleme, am modificat legea achiziţiilor publice şi am modificat şi taxa auto. În schimb am decis să păstrăm cota unică de impozitare, pentru că vrem ca această criză să nu fie decontata de cei cu venituri mici, de cei cu salarii mici", a spus Boc.

Premierul s-a gândit chiar şi la măsurile economice menite să aplaneze efectele crizei.

"Vom accesa rapid fondurile rambursabile şi vom corela politicile fiscale cu politica monetară, pentru a stimula investiţiile prin acordarea de ajutoare de stat. Mai mult decât atât, guvernul îşi propune pentru aceşti ani o fiscalitate cât mai redusă, pentru că vom reduce din taxe şi tarife, iar salariile demnitarilor în 2009 sunt îngheţate. Vrem să prelungim acordarea ajutorului de şomaj cu trei luni, în 2009 şi avem în plan ca peste un milion de persoane să beneficieze de pensia socială minimă, care va fi instituită de la 1 aprilie", a declarat Boc.

Premierul consideră că una dintre cele mai importante probleme a economiei şi cea mai importantă preocupare a Guvernului în momentul de faţă este relansarea creditului şi a lichidităţii în vederea finanţării economiei româneşti. De asemenea, Emil Boc a vorbit şi despre reabilitarea termică a blocurilor, care are, spune şeful Guvernului, cel puţin două avantaje majore: economie la factura plătită de cetăţean, şi asigurarea de locuri de muncă şi comenzi pentru industria autohtonă.

"Programului de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe îi sunt alocaţi 360 de milioane de lei. Aceştia vor asigura finanţarea lucrărilor de intervenţie la aproximativ 50.000 de apartamente. Până în prezent, cererile centralizate totalizează aproximativ 11.000 de apartamente cu indicatori tehnico-economici aprobaţi şi aproximativ 34.000 de apartamente cu indicatori tehnico-economici în curs de aprobare. Principiul de finanţare va fi „primul venit, primul servit"", a spus Boc.

17 March 2009