Chinezii au învăţat din greşelile altora, astfel că încearcă din răsputeri să evite spargerea bulei imobiliare. Creşterea preţurilor locuinţelor este inevitabilă într-o ţară cu o creştere economică puternică, astfel că autorităţile concep diverse legi şi impun taxe mari celor care încearcă să se îmbogăţească rapid din tranzacţii imobiliare.

32702-real_estate_china.jpgExplozia economică, urbanizarea rapidă şi înmulţirea speculanţilor imobiliari din China au dus la o creştere necontrolată a preţului locuinţelor noi sau vechi din toate marile oraşe, deşi autorităţile au încercat constant să tempereze activitatea de pe segmentul rezidenţial, prin diverse măsuri. Conform datelor furnizate de Biroul Naţional de Statistică al Chinei, preţurile au urcat de-a lungul anului trecut în 69 din cele 70 oraşe monitorizate. Mai mult, în metropole precum Beijing, Shanghai, Guangzhou sau Shenzhen, s-au înregistrat creşteri record ale preţului mediu, de peste 20%, din toamna lui 2012 şi până în octombrie 2013.

În încercarea de a nu ajunge într-un punct similar cu cel al altor mari economii ale lumii, care au fost îngenuncheate de prăbuşirea sectorului real estate, guvernul chinez vine cu un nou set de legi şi taxe, pus la punct de membrii Partidului Comunist. Prin implementarea acestor măsuri, autorităţile speră să observe cât de curând o stagnare sau chiar o reducere a preţurilor, notează presa locală.

  • Cei care vând o a doua proprietate vor plăti o taxă de 20% din preţul de tranzacţionare
  • Clienţii care vor să achiziţioneze a doua locuinţă trebuie să deţină un avans de minimum 70%
  • Cei care cumpără o a treia unitate rezidenţială nu mai au voie să solicite un credit imobiliar
  • Proprietăţile de lux nu mai pot fi achiziţionate din stadiul de proiect
  • Rezidenţii neînregistraţi nu pot cumpăra locuinţe în China

Deocamdată nu a fost anunţată data de la care vor intra în vigoare noile reguli, însă specialiştii chinezi evidenţiază că acesta este un plan general, iar autorităţile fiecărui oraş în parte vor avea libertatea de a modifica anumite puncte, în funcţie de activitatea din piaţa locală. Metropole precum Shanghai au introdus o taxă suplimentară încă de la începutul lui 2011, aplicată proprietarilor care deţin mai multe locuinţe sau unităţi de lux.

Totodată, planul conceput de guvern prevede relaxarea restricţiilor aplicate cetăţenilor chinezi care doresc să investească într-o proprietate din străinătate. La momentul acesta, există o limită anuală în ceea ce priveşte cumpărarea de valută, ceea ce îi ţine în loc pe mulţi dintre cei care ar vrea şi şi-ar permite să cumpere o proprietate în afara graniţelor. Tot pentru a domoli preţurile din China, autorităţile încearcă să îi încurajeze pe cei cu dare de mână să se orienteze către pieţe imobiliare din străinătate.

Pe de altă parte, autorităţile plănuiesc să facă toate aceste schimbări gradual, pentru a nu avea un impact negativ asupra economiei. Investiţiile imobiliare reprezintă un important procent din PIB-ul Chinei, astfel că o limitare puternică a activităţii din piaţa imobiliară ar sta în calea creşterii economice a ţării.  

AFLĂ CUM Cel mai bogat om de afaceri din China a fondat un imperiu imobiliar în doar 20 ani

 

 

9 January 2014