Șase bănci din România dețin 95% din totalul creditelor în franci elvețieni, potrivit datelor comunicate de ministerul Finanțelor. Deocamdată, doar OTP Bank, Volksbank și Raiffeisen au anunțat niște măsuri concrete, luate pentru a-i susține pe clienții care trebuie să facă față unor rate cu peste 18% mai mari decât în urmă cu o săptămână.

Update: 

  • Vineri, 23 ianuarie 2015, Millennium Bank a anunțat o măsură similară OTP Bank.
  • Miercuri, 28 ianuarie 2015, Bancpost a anunțat că reduce dobânda cu 0,80 puncte procentuale.

36180-franc_elvetian.jpgDupă recorduri succesive în ultimele trei ședințe bancare, cursul francului elvețian a scăzut marți la 4,4344 lei. În prezent, cursul anunțat de BNR este cu 18,5% mai mare decât în ziua anterioară anunțului făcut de banca centrală a Elveției. La nivel global, 5,2% din totalul tranzacțiilor de valută se fac în franci elvețieni, astfel că decizia fără avertisment a Băncii Elveției de a renunța la limitarea cursului franc/euro a reprezentat un adevărat șoc pentru piețele din întreaga lume.

În România există 75.412 persoane fizice cu credite în moneda elvețiană, potrivit ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov. Totodată, 95% din împrumuturi sunt concentrate la șase instituții bancare. Până în prezent, doar trei dintre acestea au anunțat niște măsuri concrete, pentru a veni în ajutorul clienților cu credite în franci elvețieni.

OTP Bank România a redus dobânda cu 1,5%

Prima instituție care a reacționat rapid la această situație a fost OTP Bank România. Reprezentanții acestei instituții au anunțat că, începând cu data de 16 ianuarie 2015, în urma unei analize care vizează istoricul clientului și condițiile actuale ale acestuia, clienții vor putea beneficia de o reducere temporară cu pȃnă la 1.5 puncte procentuale a marjei ratei de dobândă la creditele în CHF cu dobȃndă variabilă, pentru o perioadă de trei luni.

„Clienții pot solicita această facilitate pȃnă la data de 27 februarie 2015, în unitatea în care au semnat inițial contractul de credit. OTP Bank Romȃnia reacționează rapid ca urmare a aprecierii substanțiale neașteptate a francului elvețian și le oferă o soluție eficientă clienților săi cu credite în CHF, pentru a reduce semnificativ impactul asupra ratelor lunare de rambursare”, au precizat reprezentanții instituției, la momentul respectiv.

Volksbank a înghețat cursul francului la 3,8035 lei

Volksbank Romania a hotărât să mențină, pentru aproximativ trei luni, cursul francului elvețian la 3,8035 lei, respectiv cu 17,5% sub cursul anuntat de BNR luni, 19 ianuarie 2015 (de 4,4716 lei/franc elvețian). Oferta este valabilă între 20 ianuarie și 27 aprilie 2015, aplicându-se tuturor clienților băncii care au în derulare un credit în franci elvețieni. De asemenea, oferta este destinată în mod exclusiv plății a trei rate lunare și oricăror sume restante. Reprezentanții instituției menționeză că acest curs prestabilit este aplicabil tranzacțiilor de schimb valutar din lei în franci realizate în unitățile băncii sau prin intermediul Internet Banking.

„Prin intermediul acestei măsuri, le oferim clienților noștri cel mai bun suport, până la stabilizarea condițiilor de pe piața valutară, anulând în întregime efectul negativ al exploziei recente înregistrate de francul elvețian. În același timp, această oferte ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o soluție pe termen lung cu care să venim în întâmpinarea clienților noștri, în vederea clarificării problemei legate de împrumuturile în franci elvețieni”, a declarat Benoit Catel, presedintele Volksbank.

Raiffeisen Bank reduce dobânda și recomandă restructurarea creditului

Clienții Raiffeisen Bank beneficiază de o reducere a dobânzii la creditele în franci elvețieni, cu cinci luni înainte de termenele contractuale. Noua dobânda intră în vigoare de vineri, 23 ianuarie, deși operațiunea de resetare a dobânzilor trebuia făcută abia la sfârșitul lunii iunie 2015, conform termenelor contractuale.

„Am hotărât să scădem dobânda la aceste credite acum, deși termenul de resetare era la 30 iunie 2015, pentru ca nivelul ratelor lunare să nu fie atât de afectat de majorarea cursului CHF (franc elvețian). Este încă o modalitate a noastră de a susține clienții în această perioadă dificilă. Cea mai eficientă modalitate de a sprijini clienții care au dificultăți de plată a ratelor rămâne însă restructurarea creditului, pe care o oferim de la caz la caz, încă din 2009", a declarat Vladimir Kalinov, vicepreședinte retail banking, Raiffeisen Bank.

Numărul clienților acestei instituții cu credite în franci elvețieni nu este foarte ridicat (mai puțin de 9.000 clienți), însă toate creditele oferite sunt garantate cu proprietăți imobiliare. Clienții cu credite în monedă străină au la dispoziție soluții de restructurare încă din 2009. În plus, instituția oferă și soluții individualizate pentru clienții cu dificultăți financiare care doresc conversia creditelor din franci elvețieni sau euro în lei.

„Pentru clienții cu dificultăți financiare care au credite credite în valută și care doresc să convertească creditul în lei, banca oferă dobânzi fixe pe perioada restructurării, cu reducerea semnificativă a ratei lunare (între 20 și 40%) și cu reduceri graduale a datoriei (5% la fiecare doi ani pe perioada de maximum șase ani ai restructurării, cu condiția ca plata ratelor reduse să fie la zi)", precizează reprezentanții instituției.

În prezent, numărul de credite care beneficiază în continuare de restructurare este de până la 10% din numărul de credite în franci elvețieni (mai puțin de 1.000 credite), iar cele mai multe din creditele care au beneficiat de restructurări începând cu 2009 sunt la zi cu plata ratelor.

Millennium Bank România reduce marja de dobândă pe o perioadă de trei luni

Începând de vineri, 23 ianuarie 2015, clienții Millennium Bank pot beneficia de o reducere temporară cu 1.5 puncte procentuale a marjei ratei de dobândă la toate creditele contractate în franci elvetieni, pentru o perioadă de trei luni, în baza unei solicitări scrise adresată oricărei sucursale a Băncii Millennium, pȃnă la data de 27 februarie 2015.

„Portofoliul de credite în CHF al Millennium Bank Romȃnia este foarte redus, cu toate acestea analizăm constant evoluția pieței și vrem să ne asigurăm clienții că vom continua să căutăm măsuri de protecție pentru a-i susține în asemenea situații neașteptate. În acest sens, îi invităm pe clienții noștri cu credite în franci elvețieni, în unitățile Millennium Bank, unde vom găsi cele mai bune soluții personalizate”, a declarat Adrian Popa, Director de Marketing și Comunicare la Millennium Bank.

Bancpost reduce dobânda cu 0,80 puncte procentuale

Începând din data de 29 ianuarie 2015, clienții Bancpost persoane fizice cu credite în franci elvețieni cu dobândă variabilă beneficiază de o reducere a dobânzii cu 0,80 puncte procentuale, valabilă până la următorul termen de revizuire a dobânzii, conform clauzelor stipulate în contractul fiecărui client.

„În plus, Bancpost își sprijină clienții care întâmpină dificultăți la plata ratelor prin soluții individuale și va continua să ofere și soluții pe termen lung, bazate pe opțiunile și nevoile fiecărui client. Aceste soluții au început să fie oferite de bancă încă din 2009, iar în prezent includ restructurarea, conversia de monedă și prelungirea perioadei de creditare”, au declarat reprezentanții instituției. 

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

21 ianuarie 2015