Dacă pe zona rezidenţială, previziunile nu sunt prea roz, pe partea de terenuri intravilane din interiorul oraşelor s-ar putea naşte oportunităţi de afaceri. Cel puţin asta este părerea omului de afaceri Marius Cristescu, într-un interviu pentru IMOPEDIA.ro.

Marius CristescuDe câştigat vor mai avea şi afacerile care vor reuşi să îşi reorienteze exporturile către ţări non-UE, în special către vechile pieţe tradiţionale ale României: Rusia şi Orientul Mijlociu. Afacerile grupului Bega au fost sau nu afectate de criza financiară, în special de scăderea pieţei imobiliare?

Marius Cristescu: Noi nu am fost afectaţi deoarece tot ce construim este destinat închirierilor şi în special închirieri de spaţii industriale. Chiar dacă pe spaţiile de birouri chiriile au scăzut, iar pe spaţii industriale care sunt departe de oraş există previziuni de scădere de până la 50% a preţului pe metru pătrat, zonele administrate de noi sunt în oraş, dispun de toate facilităţile legate de asigurarea utilităţilor, iar oamenii de afaceri merg în perioade de criză pe închirierea de spaţii industriale, odată din cauza faptului că nu au certitudinea felului în care va evolua afacerea, a doua oară din cauza faptului că, pentru o construcţie de la firul ierbii sunt necesari cel puţin doi ani.

IMOPEDIA.ro: Cum vedeţi în continuare evoluţia pieţei imobiliare în România?

Marius Cristescu: Aici sunt două distincţii clare care se fac: zona rezidenţială, apartamentele care sunt în declin şi vor păstra această tendinţă, şi zona de terenuri, care este puţin diferenţiată, chiar dacă tot în scădere. Pe zona de apartamente, atât din cauza lipsei de cerere, cât şi din cauza lipsei creditării, preţul va scădea cu încă 20%. De asemenea, mă aştept ca multe dintre proiectele rezidenţiale aflate în curs de desfăşurare să nu mai fie finalizate din această cauză, mai ales cele cu locaţii proaste, la marginea sau chiar în afara oraşelor, departe de utilităţi. Foarte puţini oameni mai sunt dispuşi acum să cumpere apartamente nefinalizate.

IMOPEDIA.ro: Pe zona de terenuri spuneaţi că situaţia e uşor diferită. În ce sens?

Marius Cristescu: Preţul terenurilor în extravilan vor continua să scadă pentru că stocul existent este foarte mare. În schimb, se vor ivi oportunităţi pentru terenurile intravilane din interiorul oraşelor. Trendul de depreciere valorică există şi la acestea, dar dezvoltările de spaţii rezidenţiale şi de birouri se vor reorienta de acum încolo doar pe zonele din oraşe bine poziţionate, iar pentru deţinătorii de cash, cumpărarea unor astfel de terenuri la preţuri rezonabile se va dovedi o oportunitate.

IMOPEDIA.ro: Ce afaceri credeţi că au potenţial de creştere într-o astfel de perioadă de criză?

Marius Cristescu: Toate sectoarele de activitate care vor reuşi să facă export sau să-şi direcţioneze exportul către vechjea piaţă tradiţională a României: Rusia şi Orientul Mijlociu, în nici un caz în ţări care aparţin Uniunii Europene.

2 June 2009