Marimea conteaza si are pret accesibil


Cotidianul - 12.06.2006
 

Apartamentele in blocuri noi se vind din stadiul de proiect. Acestea concureaza locuintele vechi prin spatiul oferit, ceea ce le face insa si mai costisitoare.

Concurenta incepe sa se manifeste pe piata imobiliara. Pina in urma cu un an, persoanele cu venituri medii care doreau sa-si cumpere o locuinta aveau o singura varianta: un apartament intr-un bloc vechi. In numai un an de zile situatia s-a schimbat radical. Investitorii din domeniul imobiliar s-au orientat catre construirea de blocuri noi. Apartamentele noi se vind la preturi apropiate de cele ale apartamentelor second-hand. Nu este greu de intuit de ce s-au orientat catre astfel de investitii: terenurile din intravilan s-au scumpit, iar cresterea salariilor a facut ca investitiile in astfel de imobile sa garanteze o cerere foarte mare. De asemenea, in cazul in care s-ar fi optat pentru construirea de vile, pretul terenului ar fi facut ca acestea sa fie foarte scumpe. Chiar daca la prima vederea alegerea pare simpla, trebuie totusi ca achizitionarea locuintei sa se realizeze dupa o analiza atenta, deoarece si apartamentele in blocuri vechi au atuurile lor.

Investitii masive

Pentru acest an, conform unui raport Colliers, sint programate sa inceapa lucrarile la 13 proiecte, care vor fi finalizate pina in 2008 si vor aduce pe piata peste 6.000 de unitati locative. „In plus, exista zvonuri legate de un numar mare de proiecte care sint planificate pentru a fi construite in aceeasi perioada de timp; daca aceste proiecte vor fi livrate, ar adauga peste 5.000 de unitati (bazat pe informatia disponibila in momentul de fata) in zone precum Basarabia, Titan, Vacaresti, Splaiul Unirii, Carol“, se arata in acest raport. Astfel, in doar doi ani, pe piata imobiliara din Bucuresti vor intra peste 11.000 de apartamente in blocuri noi la preturi care pornesc de la 1.000 de euro/metru patrat.

Ce ofera

Principalul atu al acestei categorii de apartamente il reprezinta virsta cladirii. Pe de alta parte, aceste apartamente ofera spatii generoase. De exemplu, apartamentele cu doua camere au suprafata utila de 60-70 mp, in vreme ce apartamentele cu trei camere ajung la o suprafata utila de 80-85 mp. Spectaculoasa este oferta dezvoltatorilor in ceea ce priveste apartamentele cu patru camere: exista proiecte care propun chiar locuinte cu o suprafata utila de 150 de metri patrati. Pe de alta parte, aceste apartamente se afla amplasate in cartiere rezidentiale deja cunoscute, nu in zone izolate, ceea ce le transforma intr-o concurenta seriosa pentru apartamentele din acea zona, in conditiile in care cei interesati se pot muta intr-o locuinta noua, fara a parasi cartierul.

Plus la finisaje

Pe de alta parte, cei care le achizitioneaza nu vor avea alceva de facut decit sa se mute in noile case. Acestea beneficiaza de finisaje de calitate medie, iar unii dintre cei care ofera astfel de locuinte pluseaza si includ in pret bucatariile complet utilate. Pe de alta parte, in majoritatea dezvoltarilor  rezidentiale de acest tip se asigura sala de fitness, un centru comercial, in multe dintre ele chiar gradinita si piscina, iar in unele cazuri in pret este inclusa si parcarea. Principalul impediment pentru cei interesati in cumpararea unor astfel de apartamente este pretul. Astfel, daca luam in considerare un pret de 1.000 de euro, fara TVA, pentru un metru patrat util, rezulta ca un apartament cu doua camere costa intre 71.400 si 83.300, unul cu trei camere ajunge la 95.200-101.150, iar unul cu patru camere, pentru care nu vom lua ca reper suprafata de mai sus, ci una de 100 mp utili, va costa 119.000. Pret ceva mai mare decit in cazul unui apartament intr-un bloc vechi, care insa este coperit de calitatea investitiei. Totusi, in cazul obtinerii unui credit bancar, aceste sume vor fi un impediment pentru cei care nu au venituri chiar asa de mari.

Citeste articolul integral in CotidianulValentin Baesu
Cotidianul
 

12 iunie 2006