Marile orase din plutonul doi - cu ochii pe generalul Bucuresti




Saptamana Financiara - 02.10.2006
 

terenuri intravilaneTavalugul preturilor la terenuri intravilane nu s-a oprit nici in acest an. Subiectul, si asa nelipsit din discutiile la sprit sau whisky ale concitadinilor nostri, ii alarmeaza pe unii si ii bucura pe altii.

Totusi, daca pretul unui metru patrat de pamant in Bucuresti vi se pare exagerat, incercati in provincie.

Desi scumpetea a afectat in egala masura si piata terenurilor intravilane din provincie, nivelul actual si pers-pectivele cotatiilor imobiliare din Bucuresti ar putea sa convinga tot mai multi investitori sa aleaga alte destinatii, fie orasele mari din provincie, fie, mai rau, chiar alta tara (Bulgaria).

Pe cei interesati de investitii si dezvoltari imobiliare, tavalugul preturilor la terenuri ii pune in fata pericolului reducerii drastice a profitabilitatii. Majoritatea proiectelor imobiliare (rezidentiale, office, retail sau industriale) care se deruleaza in acest moment au la baza terenuri ce au fost achizitionate in anii trecuti, la preturi care astazi par rezonabile. Insa terenurile recent tranzactionate sau cele ofertate pe piata in prezent vor impune si scumpirea noilor proiecte imobiliare, iar piata va asimila tot mai greu asemenea mariri.

Decalajul dintre cerere si oferta ramane mare

In Bucuresti, piata imobiliara a devenit cea mai populara printre investitori, speculatori, actuali si fosti industriasi, dar si politicieni sau sportivi cu fler de intreprinzatori. Un studiu recent semnat CB Richard Ellis (CBRE) arata ca pretul terenurilor din Capitala a crescut în ultimul an cu pana la 75%, ca urmare a avansului semnificativ al cererii si diminuarii numarului de suprafete disponibile.

În unele cazuri, cresterea pretului a avut loc artificial, fiind determinata de vecinatatea terenurilor cu proiecte deja exis-tente sau propuse si cu proiectele de infrastructura, ca de exemplu terenurile aflate în apropierea celei de-a doua sosele de centura sau a viitoarei autostrazi Bucuresti-Brasov. Decalajul dintre cerere si oferta va ramâne major, în ciuda transformarii fostelor zone industriale si terenuri agricole în terenuri construibile. Astfel, potrivit datelor CBRE, suprafata zonelor industriale din interiorul orasului, inclusiv a celor pe care s-au dezvoltat deja proiecte, însumeaza peste 855 de hectare, iar în ultimii cinci ani au fost retrase din circuitul agricol si transformate în terenuri construibile peste 650 de hectare.

Pe piata imobiliara, teribilei inghesuieli in randul investitorilor de tot felul i se adauga si efectele incorsetarii ofertei din cauza dificultatilor iscate de problema revendicarilor si a infrastructurii subdezvoltate. Totusi, un aspect pozitiv observat de analisti este cel privitor la schimbarea structurii cererii: in ultimii doi ani, s-a simtit facuta trecerea de la tranzactiile speculative la cele destinate proiectelor imobiliare.

Citeste articolul integral in Saptamana Financiara


Oleg Cojocaru
Saptamana Financiara
 

2 October 2006