Scăderea drastică a vânzărilor developerilor rezidenţiali, concretizată în lipsă de lichidităţi, începe să atragă la negocieri fondurile cu putere financiară

Fondurile de investiţii imobiliare nu au reuşit să anticipeze corect evoluţia preţurilor nici în ultimii doi ani şi nici în prezent. Înainte de a fi siguri că s-au terminat ieftinirile, unii speculatori au început din nou să cumpere angro apartamente. Dezvoltatorii se văd astfel cu bani, greu de strâns altfel, iar speculatorii îşi caută chiriaşi.

OriSURSA:SFIN.ROce estimare privind iefti­nirea sau scumpirea apar­tamentelor în perioada ur­­mătoare e greu de fă-cut. Însă unele firme cu acces la fonduri s-au decis să nu mai aştepte şi au trecut la achiziţia de apartamente „la pachet". Asta şi pentru că încă nu există o concurenţă pentru acest fel de achiziţii. Nu mulţi au bani, iar o parte din cei care au preferă să mai aştepte.

Mai există cazul în care banii să fie plasaţi în altceva, cum ar fi cumpărarea unui imobil de birouri deja închiriat, care aduce venituri si­gure. Drept consecinţă, pentru achi­zi­ţiile de apartamente angro se pot negocia preţuri mai mici, mai ales că principala problemă a dezvoltatori­lor este dată acum de vânzările re­du­se sau chiar de rezilierile unor antecontracte. Pe de altă parte, se poate spune că, pentru tranzacţiile la pa­chet, cei care fac primul pas sunt mai degrabă dezvoltatorii. În „foa­me" de lichidităţi sau pentru conti­nua­rea proiectelor, aceştia caută spe­culatori cu bani de plasat. Şi au în­ceput să găsească.

Be Igloo a ieşit la „vånătoare"
Unul dintre cele mai active fonduri de pe piaţă în privinţa achizi­ţi­ilor de apartamente este Be Igloo, di­vizia de vânzări a fondului de in­ves­tiţii imobiliare Romania Invest. A­ceş­tia şi-au mărit de curând portofo­liul cu încă 60 de apartamente achi­zi­ţionate din trei proiecte Adama. Ro­mania Invest, înfiinţat în ianuarie 2006, are, în acest moment, un por­tofoliu de aproximativ 800 de aparta­men­te în şapte proiecte imobiliare din Capitală. Aparent paradoxal, fondul ia decizia unor noi achiziţii, deşi a vândut doar puţin din cele achi­zi­ţionate în anii trecuţi. Mai precis, Be Igloo a vândut şi livrat, în 2009, 45 de apartamente complet finalizate şi alte 10 de la începutul acestui an. Re-prezentanţii fondului spun însă că gândesc această afacere ca o inves­ti­ţie pe termen lung, fără a-şi propune neapărat revânzarea în această pe­rioadă. „După mai multe analize, s-a luat decizia unor noi achiziţii", a de­clarat Bjorn Hauge, Country Mana­ger Romania Invest.


În general, banii plătiţi de fonduri dezvoltatorilor, în primă fază, nu depăşesc 10-15%. Puterea de nego­ciere diferă, clauzele contractuale de asemenea, iar, la nevoie, banii se re­cuperează mult mai uşor decât o poate face cumpărătorul obişnuit.

Sursa

8 March 2010