0-947-4716087f952e6.jpgEsecurile de pe segmentul rezidential si efectele lor, ce inseamna ofertele promotionale din cadrul proiectelor, dinamica si rata de crestere a pietei rezidentiale din provincie sunt cateva subiecte abordate de Mariana Radu, coordonatorul diviziei de imobiliare si constructii a RTC Holding.

DailyBusiness: Ofertele promotionale determina o vanzare masiva a proiectelor?
Mariana Radu: Atunci cand nu ai finantare trebuie sa vanzi rapid. Daca ai finantare, nu vinzi in faza de proiect sau de constructie, ci in faza de finalizare, cand pretul este cel mai mare.

DB: Veti oferi oferte promotionale pentru proiectul pe care il dezvoltati in Sibiu?
MR: Ofertele promotionale fac parte din oferta de vanzare. Ne gandim sa includem, in cadrul proiectului din Sibiu, oferte promotionale pentru angajatii nostrii de acolo, pentru ca am avut cereri.

DB: S-a schimbat perceptia cumparatorilor fata de proiectele rezidentiale?
MR: Cumparatorii sunt mai atenti la ce cumpara, situatie prezenta atat pe piata imobiliara din Bucuresti cat si din provincie, insa in Bucuresti apartamentele inca sunt cumparate masiv de catre investitori straini, in timp ce in provincie situatia nu este chiar asa. Desi, spre exemplu, Sibiul este in atentia strainilor, noi fiind contactati de o firma din Marea Britanie care doreste sa promoveze in exclusivitate pe piata de acolo proiectul pe care il dezvoltam, strainii cumpara locuinte in orasele de provincie din Romania mai degraba pentru a avea case de vacanta, nu ca investitie.

DB: Ce anume determina dinamica pietei rezidentiale din Romania?
MR: Schimbarea politicii de creditare este in opinia mea principalul factor determinant al cresterii pietei rezidentiale. Spre exemplu, faptul ca poti garanta creditul cu locuinta pe care o achizitionezi permite unui numar tot mai mare de persoane sa faca un credit pentru locuinta.

Promovare mai slaba in provincie

DB: Piata din provincie este mai putin dinamica decat cea din Bucuresti?
MR: Piata din provincie este mai putin promovata. Nu se stie mai nimic despre piata imobiliara din Pitesti, Focsani sau Sibiu, insa provincia este o piata dinamica, unde exista o cerere puternica, din moment ce cartierele noi se vand in proportie de 50% in faza de proiect, cum se intampla in Sibiu.

DB: Sunt esecuri pe piata rezidentiala?
MR: Esecuri exista, mai mici sau mai mari. Sunt imobile care se vand mai greu, insa piata nu se va bloca in nici un caz, nici in Bucuresti, nici in provincie.

DB:Pot scadea preturile in proiectele care nu se vand?
MR: Depinde de strategia dezvoltatorului. Daca proiectul este construit prin finantare, te poate obliga banca sa-l vinzi pe un pret mai mic. Personal, as vinde cu un pret mai mic pentru a-mi debloca banii.

DB: Ati anuntat acum cateva luni intrarea RTC pe piata imobiliara. Cum a evoluat proiectul din Sibiu?
MR: Am avut o intarziere de doua luni a eliberarii autorizatiei, deoarece vom construi pe un fost teren industrial si a fost nevoie de avize suplimentare pentru schimbarea indicatorilor urbanistici. Intr-o luna speram sa avem autorizatia, iar in primul trimestru din 2008 vom demara constructia.

DB: S-a schimbat proiectul in acest timp?
MR: Acum stim sigur ca vor fi 98 de locuinte si vom avea mai multe parcari subterane si mai putine supraterane, ca sa existe mai multe spatii verzi. Astfel, vom avea 1.000 metri patrati de spatii verzi si locuri de jocuri pentru copii.

DB: Prin ce se diferentiaza Sibiul de alte piete din provincie?
MR: Deosebiri pot fi doar la constructiile vechi, care au preturi mai mari decat in alte orase, prin arhitectura si locatie. Exista o cerere destul de mare pentru aceste cladiri vechi cu arhitectura deosebita in Romania.

DB: Care este rata de crestere a preturilor locuintelor in Sibiu?
MR: De la inceputul anului, preturile au crescut cu 15-20%. Sunt dezvoltatori care au pornit cu preturi de 800-900 euro/mp si acum vand si cu 1.200 euro/mp.

DB: Care este oferta de locuinte noi din Sibiu?
MR: Au fost anuntate proiecte noi, care vor aduce in urmatorii ani cateva mii de locuinte noi in Sibiu, astfel ca in 10 ani se vor livra circa 10.000 de locuinte noi in oras.

Problema numarul unu: traficul

DB: Sunt problema de infrastructura in Sibiu?
MR: Probleme cu infrastructura sunt si in Sibiu, ca in orice alt oras in Romania. Momentan, problema este legata de tranzitarea orasului, problema ce se va rezolva cel mai probabil in 2009, cand centura va fi finalizata.

DB: Proiectul din Bucuresti in ce stadiu este?
MR: Momentan l-am amanat pentru 2008 pentru ca dorim sa ne concentram pe cel din Sibiu acum, insa se va situa tot in Nordul Bucurestiului.

DB: Vreti sa va dezvoltati proiecte si in alte orase?
MR: Deocamdata ne vom limita la Bucuresti si Sibiu. In Sibiu avem doua hectare de teren, acolo sunt acum platforme industriale, insa pe viitor s-ar putea ca legislatia sa ne oblige sa mutam aceasta zona industriala in afara orasului si atunci vom dezvolta proiecte rezidentiale sau comerciale pe respectivele terenuri.

DB: Cui va veti destinate proiectele?
MR: In principal clasei medii.

DB: Sunt importante spatiile verzi pentru proiectele rezidentiale?
MR: Da, sunt importante. Prezenta lor determina o cerere mai mare pentru proiectele care au suprafete mai mari de spatii verzi. Se vand mult mai bine proiectele cu spatii verzi decat cele cu spatii de parcare supraterane, de aceea desi este mai costisitor sa faci parcare subterana, am ales si noi varianta aceasta, ca alti multi dezvoltatori.

DB: Ce alte elemente sunt importante pentru succesul unui proiect?
MR:Locatia, designul cat si compartimentarea care trebuie sa fie functionala si moderna.

DB:Va tenteaza si alte sectoare ale pietei imobiliare?
MR: Ne tenteaza sectorul logistic, probabil tot in Sibiu pentru ca asa cum am mentionat mai devreme este posibil sa trebuiasca sa ne relocam operatiunile industriale si atunci este o ocazie buna sa intram pe acest segment.

Sursa

19 October 2007