Marian Iancu susţine că a ştiut să plaseze bine banii în active imobiliare de calitate, care nu s-au devalorizat nici în aceste vremuri: „Am investit în imobiliare, dar sunt investiţii garantate, bine situate şi care nu au nici-un risc de devalorizare. Am investit în centrul Capitalei, am terenuri în zona centrală".

Marian Iancu - Patron Poli TimisoaraIMOPEDIA.ro: Nu au scăzut deloc preţurile acolo unde deţineţi dumneavoastră terenuri?

Marian Iancu: Nu sunt influenţate, vor rămâne mereu pe valori bune, este aproape imposibil de a pierde din valoarea lor. Dar atunci când lipseşte moneda de pe piaţă, atunci automat când vrei să vinzi, dacă nu vrei să dezvolţi, poţi să suferi aşteptând o perioadă mai lungă. Dar sunt terenuri care nu-şi pot pierde valoarea.
 

IMOPEDIA.ro: Intenţionaţi să construiţi pe ele?

Marian Iancu: Cu certitudine vom găsi soluţia cea mai bună, ţinând de valoare şi amplasament, dar nu este o proprietate pentru noi, pentru că în grupul pe care îl conduc nu investiţiile
 

IMOPEDIA.ro: Credeţi că piaţa imobiliară mai este atractivă pentru investitori ca dumneavoastră? Cum aţi caracteriza-o?

Marian Iancu: Se caută. Este o piaţă care se caută, încearcă să fixeze, să îngheţe preţul. Acum depinde de ceea ce se va întâmpla şi de tonul pe care îl va da sistemul bancar. Pe mine mă interesează cel mai mult, dacă e să mă raportez la sistemul bancar, creditul ipotecar, în funcţie de el se stabileşte direcţia, se poate stabili care este creşterea sau care este scăderea valorii imobilelor noi construite sau a tranzacţiilor, în general.
 

IMOPEDIA.ro: Din punctul dvs de vedere, preţurile au fost ridicate artificial sau la momentul respectiv cererea a fixat un preţ ridicat pentru imobile?

Marian Iancu: Probabil era mare, era multă masă monetară pe piaţă, erau relaxate creditul ipotecar şi creditul pentru investiţiile în imobiliare şi toate astea au influenţat un preţ, care zic eu era destul de prohibitiv. Eu cred că, în continuare, în funcţie de masa monetară care va circula, preţul activelor va creşte sau va scădea.
 

IMOPEDIA.ro: Că tot aţi amintit de bani, credeţi că împrumutul de la FMI va ajuta piaţa imobiliară în vreun fel?

Marian Iancu: În funcţie de percepţia pe care o va avea sistemul bancar şi în funcţie de sarcinile cu care vin aceşti bani, care apasă pe acest capital care vine, pentru că vine cu sarcini precise şi FMI este foarte strict în ce priveşte destinaţia fondurilor.
 

IMOPEDIA.ro: Mai este profitabil să investeşti în piaţa imobiliară din România? Mai e loc?

Marian Iancu: Da, da, da. Dar câştigul va fi controlat şi va fi influenţat de posibilitatea noastră de a economisi şi a sistemului bancar de a se refinanţa şi asta va influenţa piaţa.  În viitor, e clar că mai e nevoie, suntem şi subdimensionaţi şi calitativ nu suntem la nivel european, e mult de lucru, public ţintă pentru investitorii imobiliari, există sunt cei cu construcţii vechi, fără izolaţii termice, fără confort termic, cu risc mare de prăbuşire în cazul unor seisme. E clar că pentru viitor există cerere. Nu vor mai fi câştiguri la fel de mari pentru că plusul valoare va fi influenţat. Cu certitutine există posibilitatea unor câştiguri şi în viitor din investiţiile imobiliare.

Imobiliarele au ponderea cea mai mare. Acestea sunt investiţii colaterale pe care le putem temporiza şi putem dezvolta atunci când piaţa va fi fixă şi vom putea face calcule corect.

IMOPEDIA.ro: Despre fotbal ce ne puteţi spune, a avut de suferit din cauza crizei financiare?

Marian Iancu: Absolut, toate domeniile au avut de suferit. Fotbalul este pentru marea masă a populaţiei, are un impact social major şi automat îşi crează surse de finanţare a bugetelor din surse de pe piaţă, totul costând, de la imagine până la marketing, efectiv. Toate sunt influenţate de coşul zilnic care scade, scade continuu.

IMOPEDIA.ro: Când credeţi că lucrurile vor începe să meargă şi mai bine în fotbal?

Marian Iancu: Nu ştiu exact unde ne aflăm din punct de vedere al impactului crizei mondiale. Şi nu ştiu exact să fac o evaluare unde se află România şi cât de mult va suporta sau cât de puternic va suporta. Vom vedea.

7 May 2009