Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului se pregăteşte pentru una dintre cele mai complexe reorganizări naţionale. Dacă totul merge conform planului, la sfârşitul acestei luni va demara procesul de cadastru naţional. Acesta este primul pas, unul destul de dificil, după cum a menţionat şi ministrul Elena Udrea, în mai multe rânduri. Abia dacă reuşim să trecem de acest hop, am putea ajunge şi la reabilitarea în sine. Acest proces este programat pentru sfârşitul primăverii lui 2012, în teorie. 

22891-reabilitare_termica.jpgCadastrarea Naţională, unul dintre cele mai ample proiecte de organizare a României, ar trebui să înceapă la sfârşitul lunii ianuarie, dar numărul celor interesaţi să conducă acest proces nu este prea mare. Sau, altfel spus, numărul companiilor acceptate ori agreate de stat este redus la minimum.

La finalul lui ianuarie, sper să găsim partenerul privat. Avem oferta de la Samsung, dar mai sunt şi alte companii interesate", spunea Elena Udrea, la momentul la care şi-a anunţat planurile pe anul în curs.

Momentan, o singură companie a anunţat oficial că este interesată de marea cadastrare

Totuşi, o singură companie este suficientă pentru a pune cap la cap toate datele necesare unui asemenea demers. În plus, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pare determinat să ducă la bun sfârşit acest plan. Fie şi pentru simplul motiv că atunci când te foloseşti de bani europeni, eşti constant monitorizat de autorităţile de la Bruxelles. În plus, argumentele aduse de oficiali sunt de bun simţ.

„Avem o mare problemă care împiedică dezvoltarea teritorială, regională a României, pentru că în acest moment nu există cadastru imobiliar în România, nu sunt trecute proprietăţile, nu sunt marcate proprietăţile şi este foarte greu să demarezi orice fel de proiect, cu atât mai mult unul de anvergură regională", a afirmat Udrea.

Peste 5.000 de blocuri vor fi reabilitate termic prin acest program

Acest argument a reuşit să convingă Comsia Europeană să redistribuie fondurile atribuite deja altor sectoare de dezvoltare din România către cel vizat de Elena Udrea. Astfel s-au strâns 360 milioane euro, bani cu care vor fi reabilitate termic aproximativ 250.000 apartamente. 

În 2012 intenţionăm să începem reabilitarea termică pentru 250.000 de apartamente. Printre reuşitele din 2011 în a găsi finanţări şi din alte surse se numără acordul CE de a primi fonduri europene din realocările de la programele sectoriale. Sumele vor veni la MDRT pentru finanţarea proiectelor de reabilitare termică. Ne propunem să folosim parteneriatul public privat. Suntem printre cei care au forţat aprobarea acestei legi pentru că este important să ai această resursă când de la bugetul de stat nu sunt sume suficiente", a declarat oficialul MDRT.

„Ne aşteptăm ca în urma relocării acestor fonduri să putem reabilita termic circa 5.000 de blocuri, ceea ce va însemna, pentru cetăţean, o factură mai mică, iar pentru economie - mai multe firme care vor avea de lucru în 2012", a preciza Emil Boc la momentul respectiv.

În paralel cu reabilitarea termică, la acelaşi nivel de importanţă, Ministerul Dezvoltării pare să pună şi construcţia de locuinţe sociale pentru tineri.  Şi aceste lucrări se vor face în parteneriat public-privat. Tot în 2012 va începe şi reabilitarea Cazinoului din Constanţa, pentru care există deja studiul de fezabilitate. Dar o prioritate este finalizarea investiţiilor cu 80% grad de implicare a statului.

„Vom plăti facturile pentru lucrările finanţate de minister, în special pentru drumuri, apă, canalizare, adică peste 1,1 miliarde lei. Speram să intrăm cu o datorie de 500 - 600 milioane lei în 2012", a precizat ministrul Elena Udrea.

CITEŞTE ŞI: Soluţia pentru marea reabilitare naţională: 360 milioane euro, realocaţi din alte sectoare


9 January 2012