Aproape jumătate din activitatea europeană de tranzacţionare imobiliară din perioada iulie - septembrie s-a înregistrat în Regatul Unit.

Investitorii britanici s-au reorientat către ţara de baştină pentru a cheltui bani pe proprietăţi imobiliare. Ei au făcut cumpărături de 3,5 miliarde de euro în trimestrul al treilea.

Majoritatea covârşitoare a sumelor cheltuite de investitorii britanici în trimestrul al treilea - 97% din total - au mers către proprietăţi din Regatul Unit, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară DTZ.

Ce i-a determinat pe englezi să se întoarcă acasă? Deprecierea lirei sterline, precum şi revalorizarea întârziată a proprietăţilor în cadrul unor pieţe europene au reprezentat factorii principali în această decizie.

Pleacă americanii din Anglia?

Această tendinţă ar putea însă să-i gonească din Albion pe investitorii de peste ocean. Şi asta din cauza lipsei produselor de investiţii şi a cererii relativ puternice din Marea Britanie, aspecte care ar putea conduce către comprimarea randamentelor.

„Ne aşteptăm ca o parte din capitalul de peste ocean, care acum vizează piaţa britanică, să se orienteze către alte pieţe europene care pot să ofere o valoare mai bună, de exemplu Belgia, Franţa sau Suedia", spune Magali Marton, şef al departamentului cercetare pe zona Europa Continentală şi Orientul Mijlociu din cadrul DTZ.

Momentan, randamentele din Marea Britanie sunt 6,46% pe sectorul de retail, 7,82% pe segmentul de spaţii industriale şi 7,75% la clădirile de birouri, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield.

Perspectivele pe termen scurt nu sunt deloc îmbucurătoare. Tendinţa este una de scădere a randamentelor în toate sectoarele menţionate (retail, spaţii industriale, clădiri de birouri).

În ciuda acestor cifre, Marea Britanie rămâne deocamdată atractivă pentru investitorii străini. Aproximativ 60% din totalul investiţiilor străine din trimestrul al treilea din Europa au fost concentrate către Regatul Unit, potrivit DTZ.






Sursa

11 November 2009