Creditele ipotecare in Marea Britanie au inregistrat in noiembrie cea mai scazuta valoare din ultimii zece ani, desi creditele catre marile companii au crescut, conform unui raport publicat recent de catre Consiliul Creditorilor Ipotecari, transmite AP. Conform Consiliului Creditorilor Ipotecari, in noiembrie, valoarea bruta a creditelor ipotecare, de 11,1 miliarde lire (17,3 miliarde dolari), a fost cea mai scazuta din ultimii zece ani, si cu 5% mai mica decat in octombrie 2010. In aceeasi perioada a anului trecut, valoarea creditelor ipotecare a fost de 12,3 miliarde de lire. Preturile caselor au scazut, iar piata imobiliara se afla in dificultate de la criza creditelor din 2008.

15757-londra1.jpgConform economistului sef al consiliului, Bob Pannell, creditele ipotecare vor ajunge la circa 135 miliarde de lire anul viitor, aproximativ aceeasi valoare ca anul acesta. Aceasta comparativ cu cresterea recenta, de 362 miliarde de lire din 2007. In acelasi timp, Banca Angliei a anuntat luni majorarea creditarii pentru marile companii, dar a avertizat ca firmele mici inca se confrunta cu dificultati in a accesa imprumuturi. Creditarea neta catre mediul de afaceri din Marea Britanie a crescut in august la 300 milioane de lire sterline (470 milioane de dolari), primele cifre pozitive din februarie.

In schimb, intreprinderile mici si mijlocii, cu venituri anuale sub 25 milioane de lire sterline, s-au plans ca reusesc cu dificultate sa obtina imprumuturi. Banca Angliei a anuntat ca imprumuturile pentru intreprinderile mici si mijlocii au fost in primele trei trimestre din 2010 sub nivelul inregistrat in perioada similara din 2009. BoE apreciaza ca solicitarea de creditare din partea companiilor mici a ramas slaba, in vreme ce asociatiile de IMM-uri declara ca in continuare creditele sunt dificil de accesat.


Sursa

22 December 2010