0-128-apartament.jpgNumarul autorizatiilor pentru mansardarea blocurilor este de sase ori mai mare decat in aceleasi perioade din anii precedenti.

Mansardarea blocurilor de locuinte este ultima moda imobiliara la Timisoara. Pare o afacere foarte buna din care toata lumea are de castigat. Firma care construieste are profit bun chiar daca vinde apartamentele la preturi mai mici decat cele existente pe piata sau construite in blocuri noi. Asociatiile de proprietari primesc, la schimb, lucrari de refacere a instalatiilor sau zugraveli pe spatiile comune. Autoritatile spun ca mansardarea este o solutie viabila si sigura dar numai daca se respecta legislatia in vigoare. Proprietarii castiga reparatii la spatiile comune Valul mansardarilor vine dupa ce anul trecut s-au vandut ca painea calda garsonierele amenajate in uscatorii sau spalatorile scarilor de bloc. Acolo unde unul sau mai multi proprietari s-au opus cedarii uscatoriilor si a altor spatii comune a ramas un teren propice pentru mansardari.

Febra obtinerii autorizatiilor a inceput deja, spune Adriana Blaj, director adjunct al Inspectoratului in Constructii Timis: "Saptamanal semnez doua sau trei acorduri pentru mansarde". Conform Directiei de Urbanism a Primariei Timisoara, de la jumatatea anului trecut pana in prezent s-au eliberat peste 130 de autorizatii pentru mansardare.

Constructia mansardelor este gestionata de firme de constructii care primesc de la asociatia de proprietari dreptul de proprietate asupra terasei blocului. Ofera in schimb lucrari de refacere a instalatiilor interioare, de schimbare a geamurilor pe spatiile comune cu termopan, zugraveli sau chiar lucrari de reabilitare termica, totul depinzand de abilitatea reprezentantilor asociatiei de a negocia cu firma de constructii. Cumparatorii beneficiaza de preturi mai mici Adrian Faur, administrator la agentia imobiliara Imodivers din Timisoara, spune ca spatiile la mansarda se vand bine pentru ca sunt mai ieftine: "Sunt trei categorii. Se vinde spatiul aferent unui apartament fara niciun fel de compartimentari sau finisaje. Exista doar acoperisul, geamurile si utilitatile. Pretul unui astfel de spatiu este cam 40 la suta din pretul apartamentului echivalent situat la etajul patru. Cu aproximativ 75 la suta din pretul apartamentului de sub se vand apartamentele amenajate cu compartimentari dar fara faianta, gresie sau parchet si fara usi interioare. In functie de finisajele care se fac, apartamentele din a treia categorie, care se dau la cheie, pot costa pana la aproape pretul apartamentului echivalent de la ultimul etaj". Viata la mansarda Cei care locuiesc deja la mansarda sunt multumiti de cum arata apartamentul si spun ca singurul dezavantaj este ca trebuie sa urci cinci etaje. Radu Fenche si-a cumparat de trei ani o astfel de locuinta dar a luat-o in rosu si s-a ocupat singur de amenajarile interioare ca sa o faca exact dupa gustul lui. Radu a preferat un living mare, primitor, iar lumina sa intre in casa si de pe geamurile care sunt ceva mai mici ca la un apartament de bloc obisnuit, dar si de la spoturile instalate in tavan. Pentru trei camere, in zona Soarelui, a ajuns sa plateasca in total 25.000 de euro, insa preturile de astazi sunt ceva mai ridicate.

El spune ca nu are probleme cu apartamentul, singurul inconvenient este ca este chiar la etajul cinci, insa nici el, nici sotia sa, nu se sperie de putina miscare. "Apartamentul arata foarte bine, insa cred ca cei care cumpara unul trebuie sa fie atenti la cum este lucrat. Multe firme folosesc materiale ieftine ca sa le iasa lor cat mai bine, lemnul nu este uscat cum trebuie si in timp, pot aparea probleme", spune Radu Fenche. El spune ca cel mai bine ar fi ca cel care cumpara sa fie sigur ca firma are toate actele, la zi, ca sa nu apara probleme. Cerere mare

Inghesuiala la autorizatii In total, anul trecut au fost date de Primarie peste 120 de autorizatii de mansardare, cele mai multe in a doua jumatate a lui 2006. De la inceputul anului si pana acum, Primaria a emis deja 13 astfel de autorizatii, de sase ori mai multe, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Primaria acorda autorizatii doar cu conditia sa existe o expertiza care sa demonstreze ca structura de rezistenta nu este pusa in pericol de noua constructie. Si cladirile istorice pot fi mansardate, acolo practic, noile locuinte sunt amenajate in podul imobilelor si trebuie sa respecte arhitectura veche. "Daca se respecta legislatia si se fac toate expertizele de rezistenta, mansardele sunt foarte sigure", spune Adriana Blaj. Atentie!

De urmarit, la mansarda La unele blocuri, instalatiile de apa si gaz nu sunt recalibrate astfel incat nu e presiune la mansarda.

Unele firme de constructii, care preiau terasa blocului de la asociatii, nu intabuleaza corect in CF noile apartamente.

Pentru mansardele intabulate ca "pod" sau "spalatorie" nu se pot incheia contracte separate cu furnizorii de utilitati si nu pot fi folosite de proprietar pentru obtinerea unui credit.

Zugravitul spatiilor comune nu este costisitor. E de preferat ca asociatiile sa faca asta pe cont propriu si sa ceara alte lucrari mai costisitoare firmelor de constructii.

Sursa

6 February 2007