0-747-09mansarda_bloc_gl.jpgPentru ca in municipiul Galati nu mai sunt terenuri pe care sa se construiasca blocuri, viata "de mansarda" a devenit o moda.

Lipsa unor proiecte viabile in domeniul imobiliar din Galati i-a facut pe locuitori sa se indrepte din ce in ce mai mult spre locuintele construite la mansarde. In plus, costul unui apartament ridicat deasupra unui bloc este mult mai ieftin. Daca pretul mediu al unei locuinte cu trei camere este, in medie, de 200.000 lei, cel al unei mansarde, tot cu trei camere, ajunge la 100.000 lei.

„In general, mansardele se fac doar cu trei camere, in pret fiind inclus si aerul conditionat, dar si izolarea termica de calitate. Mai exista si optiunea ca proprietarul sa-si compartimenteze cum doreste apartamentul”, declara Gabriela Botnariu, directorul agentiei imobiliare Unica Galati.

Locatarii de la ultimul etaj, cei mai favorizati

In ultimele luni, Serviciul Urbanism al Primariei Galati a inregistrat peste 60 de cereri de mansardare a unor tronsoane de bloc. „Sunt din ce in ce mai multe cereri”, precizeaza Silviu Vlasie, directorul Directiei de urbanism din cadrul Primariei Galati.

In ceea ce priveste pasii ce trebuie urmati pentru realizarea unei mansarde, Silviu Vlasie spune ca este necesar, in mod obligatoriu, acordul locatarilor de la ultimul etaj, cei care de altfel primesc si beneficii financiare de la firma sau persoana fizica ce realizeaza mansarda. 

„Eu stau la etajul patru si au trecut vreo doua firme sa intrebe daca sunt de acord sa se faca o mansarda deasupra blocului. As fi foarte bucuros pentru ca astfel as mai castiga un ban”, a declarat Silviu Mantu, 27 de ani.

Vid de legislatie

Silviu Vlasie explica si riscurile la care se expun cei care aleg sa locuiasca intr-o mansarda. „Legislatia tocmai s-a schimbat in ultima saptamana. Este destul de dificil de spus daca aceia care se muta intr-o locuinta de la mansarda pot sa-si cumpere apartamentul pe numele lor. Conform principiului proprietatii, ar fi posibil, insa acum depinde si cum se interpreteaza noua lege si cum se intelege cel care sta la mansarda cu locatarii din bloc”, ne-a explicat Silviu Vlasie.

COMPARATIE

Viata boema la mansarda

Mihai Dontu, unul dintre galatenii care s-au mutat la inceputul anului intr-o mansarda, spune ca viata in noua locuinta este mult mai linistita.

„Poate ca spatiul este mai mic, trebuie sa recunosc, iar izolarea termica nu este intotdeauna de calitate, insa privind raportul calitate-pret cred ca mansarda este o alegere buna. In general, traiul la mansarda aduce ceva boem. Nu mai vezi peretii aceia oribili ai apartamentelor de la bloc, iar ferestrele oblice imi ofera o stare de relaxare”, ne-a explicat Mihai Dontu.

Sursa

20 August 2007