Mansardarea mareste valoarea apartamentelor din bloc
   

Revista CAPITAL - 19.11. 2003

   

                     In mansardele de pe bloc se pot amenaja locuinte noi sau spatii pentru petrecerea timpului liber

        Mansardarea caselor si a blocurilor este o moda in Vest si o metoda care starneste interes in Romania. Din pacate, este putin folosita, din cauza procedurilor greoaie si a faptului ca putini romani inteleg aceasta oportunitate. Cine nu si-ar dori csa aiba o sauna sau o sala de fitness la indemana, chiar daca locuieste la bloc si suprafata mica a apartamentului proprietate nu-i permite sa-si instaleze asa ceva.

        Polonezii si europenii din tarile vestice au gasit solutia: construiesc spatii de petrecere a timpului liber pe bloc sau in pretul casei. "Spatiul dintr-o mansarda poate fi foarte generos. Amenajarea acestuia ar putea include un loc pentru relaxare dupa o zi de munca si se pot include diverse functiuni cum ar fi: saune, cabine cu abur sau cabine cu infrarosu, spa-uri si sali speciale pentru masaj si gimnastica aerobica si fitness. "Este bine ca dotarea sa fie cat mai complexa pentru a oferi beneficiarilor acestor locuri posibilitatea de a alege", declara Cristina Grigorescu, director al companiei Kasta.

     Beneficiarii mansardei amenajate astfel pot fi doar locatarii blocului sau al unui grup de blocuri invecinate, ale caror asociatii de proprietari ar putea cotiza la amenajarea acestui spatiu. De exemplu, in Romania, un model de echipare ar putea contine: intr-un colt una sau doua saune, cu cabine de dusuri si vestiare pentru trei-patru persoane (preturile sunt de 3.000 euro - 5.000 de euro pentru saunele de la Kasta Metal), iar in alt colt un spa (preturi intre 8.900 si 30.000 de euro pentru cele comerciale, in functie de numarul de jeturi, de tipul acestora, numarul de utilizatori etc.).

     Cum aceste facilitati sunt un criteriu important la alegerea locuintelor in tarile civilizate, o astfel de optiune este solutia ideala, iar pretul apartamentului respectiv este cu 20-25% mai mare decat al altuia intr-un bloc obisnuit. Revenind la mansarde, acestea pot fi o solutie pentru toti proprietarii de case care-si doresc spatiu de locuit in plus, fie ca este vorba de o camera pentru copii, un birou de lucru sau un loc unde sa fie instalata masa de biliard si sistemul jacuzzi. Ceea ce strainii au experimentat cu succes si ceea ce este mai putin stiut este faptul ca mansardele reprezinta o buna investitie pentru locatarii casei sau blocului in care se afla acestea. Exista mai multe retete experimentate in tari precum Danemarca, Cehia, Polonia si Ungaria, cele mai des intalnite fiind parteneriatele intre companiile private si asociatiile de locatari.

         Ca prima metoda ar fi cea in care investitori specializati fac un troc cu asociatiile de proprietari si in schimbul locuintelor pe care le amenajeaza in mansardele construite pe blocuri le repara blocurile, le izoleaza termic exteriorul sau/si doteaza cu lifturi exterioare imobilele. Un alt caz, des intalnit in tarile vestice si in Ungaria, este cel in care investitorii (companii de constructii sau developeri imobiliari) cumpara terasele blocurilor de la proprietarii apartamentelor din bloc, la fel cum ar cumpara terenuri in acele zone (la acelasi pret), iar asociatia de bloc se alege cu banii in mana, din care poate sa-si faca singura reparatii sau imbunatatiri. In ambele cazuri investitorii isi recupereaza banii si fac si profit vanzand ulterior garsonierele sau apartamentele construite in aceste mansarde.

        La un proiect de acest gen, in Danemarca, un duplex construit la mansarda costa 200.000 de euro, mai scump chiar decat un apartament obisnuit din bloc, pentru ca este tip "penthouse", adica are o suprafata mai mare si are o panorama buna asupra zonei. In Romania, mai multe firme au incercat sa demareze proiecte pilot, dar putine au reusit. De exemplu, la Beius firma Velux, in parteneriat cu asociatia Habitat pentru Umanitate, a mansardat un camin de nefamilisti si a realizat 13 apartamente noi tip duplex, cu o investitie de 128.000 USD.

       Un alt proiect reusit este cel prin care Fundatia Romano-Germana, la Timisoara, isi extinde spatiile pentru cursuri prin intermediul mansardarii, ceea ce ar putea fi un exemplu bun si pentru alte unitati de invatamant. Un proiect care a esuat este cel al Primariei Ploiesti, care avea un parteneriat cu o asociatie de proprietari si cu societatea Iridex Group. Cu un cost de 1.960 de euro pe apartament, partenerul privat, Iridex, ar fi urmat sa imbrace exteriorul blocului cu izolant termic, sa schimbe tamplaria cu una pentru geamuri termopan si sa le asigure proprietarilor o economie de 40% la energie, iar in schimb ar fi urmat sa valorifice apartamentele construite in viitoarea mansarda. Proiectul a cazut insa, pentru ca expertiza tehnica a blocului (vechi din 1963) a demonstrat ca structura nu ar suporta inca un nivel, fara consolidare.

19 November 2003