Scandaluri care ard la foc mocnit zguduie din temelii mansardele construite în Timişoara. În oraşul de pe Bega s-au construit peste 120 de mansarde. O analiză atentă a fenomenului arată că afacerea se ridică la peste un milion de euro, însă sunt şi unele pericole majore.

Datele primăriei arată că în Timişoara s-au construit cel puţin 120 de mansarde. La o medie de trei apartamente pe fiecare scară şi un preţ mediu de 30.000 de euro pe apartament rezultă 360 de apartamente noi, pentru care s-a plătit cel puţin un milion de euro. Ţinând cont că în urma mansardării unui bloc pot rezulta chiar şi 10 apartamente, proporţiile afacerii pot fi mult mai mari.


Riscul care pândeşte în vecini

Cele mai multe mansarde se construiesc prin înţelegerea dintre asociaţia de proprietari şi constructor. În schimbul izolării blocului şi a altor lucrări, în funcţie de negocieri, locatarii cedează terasa, pe care se construieşte mansarda. Când apare un locatar nemulţumit lucrurile se complică atât pentru constructor, cât şi pentru beneficiarii noilor apartamente. „Am început demersurile pentru construcţie în urmă cu doi ani.

Am făcut un calcul de profit de 20 la sută. Am avut probleme cu unul din locatari care s-a răzgândit, mi-a întârziat proiectul doi ani, piaţa imobiliară a căzut, iar profitul este de maximum 5 la sută", a spus unul din constructori.

Notarii din Timişoara susţin că vânzarea terasei de bloc trebuie să se facă prin acordul individual al fiecărui proprietar, exprimat personal la notar. O astfel de soluţie este complicată, iar constructorii preferă să meargă prin acordul pe tabel, legalizat de notarii din Oradea. „Dacă are un act notarial îl intabulăm, indiferent unde este făcut. Dacă este fals sau nu decide instanţa", a spus şeful Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş, Arthur Ursu.


Sursa