Vrabia mălai visează. Managerii firmelor din construcţii nu se lasă: continuă să prognozeze creşteri ale preţurilor. Conform ultimului sondaj al Institutului Naţional de Statistică, până în luna martie anul curent, scade volumul lucrărilor de construcţii, dar preţurile cresc.

MANAGERII în construcţii se mai gândesc la SCUMPIRI"Din sintetizarea opiniilor managerilor întreprinderilor care au răspuns la această cercetare statistică, rezultă o tendinţă de scădere a  volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi din construcţii pentru primele trei luni ale anului 2009 (sold conjunctural -33%, respectiv - 26%).

 Se prognozează, de asemenea şi reducerea  numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural -28%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.

Managerii estimează o creştere a preţurilor lucrărilor de construcţii în următoarele trei luni (sold conjunctural +24%)", precizează raportul Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru perioada 01 ianuarie 2009 -31 martie 2009.

Altfel spus, managerii în construcţii se confruntă cu probleme reale -scăderea comenzilor şi a numărului de angajaţi, dar tot mai cred că vor creşte preţurile în acest sector.

O situaţie similară s-a înregistrat şi în luna noiembrie, când un raport al INS prognoza aproape acelaşi lucru. Prognoza optimistă a managerilor chestionaţi de INS în construcţii a fost contrazisă prin declaraţia doamnei Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii: "o creştere a preţurilor este surprinzătoare, pentru că nu prea sunt argumente. Conform principiilor pieţei, există ofertă, dar nu sunt cumpărători şi nu mi se pare normal să existe o creştere a preţurilor".

28 ianuarie 2009