Pierderile mallului Liberty Center din cartierul bucureştean Rahova au crescut îngrijorător. Centrul comercial, deţinut de compania irlandeză Mivan şi de familia libaneză Awdi, a raportat pentru anul trecut pierderi brute de 28,3 mil. euro, aproape de două ori mai mari decât în 2009, când pierderile companiei care administrează mall-ul s-au cifrat la 10 mil. euro, potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor Publice.

20711-liberty_center_2aa08995fc.jpgMall-ul a mers pe pierdere încă de la deschiderea lui din octombrie 2008, însă acestea au fost păstrate în parametri normali. Cifra de afaceri a Liberty Center a scăzut şi ea simţitor anul trecut până la nivelul de 5 mil. euro, comparativ cu rezultatul de 7,5 mil. euro din 2009.

Şi mai îngrijorător pentru proprietarii mallului sunt datoriile. Acestea au ajuns la 94 mil. euro, în contextul în care investiţiile în dezvoltarea proiectului au fost de circa 70 mil. euro. Problemele cu care se confruntă administratorii Liberty se pot observa şi din cererile de declanşare a proceduri de insolvenţă depuse la tribunal pe numele chiriaşilor mallului, practică utilizată pentru recuperarea datoriilor.

Liberty Center este deţinut, în părţi egale, de compania care a dezvoltat proiectul - Mivan şi de grupul Awdi, controlat de fraţii Hassan şi Mehdi Awdi.

Irlandezii de la Mivan au mai dat chix cu un proiect. Tiago Mall din Oradea a intrat în faliment în prima parte a anului trecut şi a fost vândut la licitaţie cu 30,5 mil. euro, la jumătate din suma investită în construcţie. Mallul din Oradea a fost cumpărat de o firmă controlată indirect de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care deţine şi Băneasa Shopping City.

De cealaltă parte, fraţii Awdi au devenit notorii după scandalul falimentării companiei de distribuţie Rodipet.


Sursa

1 September 2011