Anunţată agresiv printr-o campanie de publicitate, inaugurarea celui mai mare mall din România a semănat cu un adevărat asediu.La 10 fix s-au deschis uşile mallului, eveniment întâmpinat de mulţimea furioasă de afară cu un răcnet de eliberare: "Huoooo!".

Uşile batante s-au zguduit, agenţii de pază cădeau seceraţi de mulţimea care mânca din priviri orice afiş pe care scria "Reduceri". Mallul, în care numai ieri s-au înghesuit 80.000 de români, este cel mai mare din ţară, asta, pentru doar câţiva ani, când e anunţată finalizarea unuia şi mai mare. Nici acesta nu e finalizat chiar în totalitate.

În euforia atacului, puţini cetăţeni au văzut că pe acoperiş un ciorchine de muncitori îşi făcea chiar şi în ziua inaugurării de lucru. Şi ei se opriseră din treabă şi îşi făceau cruci şi scuipau seminţuitându-se ca la un film ciudat la mulţimea care se înghesuia în magazin. Citiţi mai jos un reportaj despre asediul din Berceni, dar şi cum numai prin acest tip de centre comerciale din Capitală trec într-un an 4 Românii.

Asaltul

Până la 10 fix, însă, mulţimile care acum se răspândeau pe culoarele largi ale mallului fuseseră nevoite să aştepte în ploaia măruntă care a căzut ieri dimineaţă în Berceni. Erau acolo câteva cete de elevi de liceu, pâlcuri de indivizi dubioşi care îşi făceau de lucru pe lângă vreun gură-cască, două feţe bisericeşti care clătinau dojenitor din cap şi sute de pensionari care se încălzeau cu gândul la excursia la Rio pe care o puteau câştiga la tombolă odată ce ar fi intrat înăuntru.

Culmea comerţului - bătaia pe pliante

Pe acoperişul mallului atârnau ciorchinele de muncitori care încă mai aveau de lucru la finisările imensei clădiri. Îşi făceau cruci şi scuipau seminţe... Agitaţia de jos începea să crească.

Până la ora 10.00 se adunaseră mai bine de 1.000 de vizitatori. Bătrânii se lipiseră de uşă şi nu se dădeau duşi. Tinerii stăteau mai în spate, fotografiind mulţimea din faţă cu telefoanele mobile. Printre ei, muncitorii care lucrau la rigolele din faţa mallului (momentan parcele de pământ acoperite cu nisip) răcneau: "pardon!" şi făceau slalom cu găleţile printre oameni.




Sursa

26 February 2010