0-295-phpthumb.jpgCladirile de birouri se vand cu aproximativ 2.200-2.700 euro/mp, potrivit CBRE, iar randamentele unor asemenea investitii din categoria A se situeaza in jurul valorii de 7% .

 Sediile pentru firme situate in zonele bune ale Capitalei se epuizeaza inca din faza in care sunt proiectate. In aceste conditii, cine asteapta finalizarea constructiei cu greu va reusi sa inchirieze cateva sute de metri patrati. Se poate ajunge chiar la situatia in care, desi esti dispus sa oferi o suma mare de bani, sa nu gasesti de unde sa inchiriezi sau cumperi un spatiu corespunzator. Intr-o asemenea situatie, destul de greu de imaginat, se afla reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). "Am cautat un sediu nou pentru Autoritate, dar n-am gasit nimic disponibil. Abia dupa aceea am realizat ca trebuie sa-ti rezervi locul cu un an inainte", ne-a declarat Teodor Atanasiu, presedintele AVAS.

Pana la urma, Autoritatea a ramas in acelasi sediu din nordul orasului, pe care il ocupa de ani buni de zile. Asta in conditiile in care cladiri de birouri se construiesc la tot pasul, iar investitorii se plang ca nu mai sunt terenuri pentru dezvoltarea de noi proiecte. La solutia preinchirierii unui spatiu de birouri apeleaza tot mai multe firme, astfel ca tranzactiile de preinchiriere reprezinta astazi aproximativ 40% din totalul contractelor realizate, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta CB Richard Ellis (CBRE). Iar avantajele sunt multiple. "Firmele se inghesuie sa-si rezerve un loc in viitoarea cladire pentru ca beneficiaza de discounturi semnificative, de 15-20%. Si nu este de neglijat un sediu intr-o cladire bine pozitionata in Bucuresti, pentru care viitorii chiriasi vor plati un tarif lunar chiar mai mic decat minimul de pe piata, adica sub 16 euro/mp", ne-a declarat Mirela Raicu, consultant senior in cadrul companiei Esop.  

In prezent, tarifele medii la inchirierea cladirilor de clasa A - care ofera cele mai bune conditii atat in privinta confortului, cat si a localizarii in oras - sunt de aproximativ 19-19,5 euro/mp/luna. Mirela Raicu tine sa sublinieze ca nu se epuizeaza toate locurile disponibile dintr-o cladire, ci numai acelea realizate de dezvoltatori imobiliari profesionisti, cu experienta in asemenea investitii de anvergura. "Ei stiu ca daca percep tarife mai mici fata de nivelul pietei, afacerea devine profitabila si recuperarea investitiei se face relativ repede", explica specialistul imobiliar. In schimb, cine tine la pret si nu are nici macar o cladire de calitate, risca sa umble dupa chiriasi. Piata Capitalei are si oferte de prima calitate mai ieftine decat centrul, asa cum sunt cele din nordul orasului. In aceasta zona, metrul patrat finalizat se inchiriaza cu 14-16 euro/mp/luna, in timp ce tarifele la preinchiriere variaza intre 13-14 euro/mp/luna, potrivit CBRE.
  
De altfel, o buna parte din cladirile prestigioase de birouri sunt localizate in nordul orasului, cum este cazul Charles de Gaulle Plaza ori Europe House. In nord functioneaza si o parte din sediile companiei Petrom, pe langa cel propriu, din Calea Victoriei. Compania pregateste construirea unui sediu central de dimensiuni foarte mari si cu investitii pe masura, tot in nordul Bucurestiului, in spatele Casei Presei Libere, ne-au declarat reprezentanti ai companiei. Chirii mai mici se platesc pentru cladirile de clasa B, unde proprietarii percep intre 12 si 15 euro/mp/luna. Indiferent de categoria cladirii de birouri, proprietarii lor ezita sa incheie contracte pe perioade scurte, pentru ca piata le este favorabila. Potrivit studiului CBRE, spatiile de dimensiuni mai mici se inchiriaza pe perioade intre 3-5 ani, cu instituirea unui depozit de garantie echivalent cu contravaloarea a cel mult trei chirii lunare. In schimb, marile companii inchiriaza de obicei pe perioade mai lungi de timp, de 7-10 ani.   
 
Sediile de firma se intind pe mai bine de un milion de metri patrati

In Bucuresti exista aproximativ 1,19 milioane de metri patrati de spatii de birouri de toate categoriile, potrivit CBRE. Daca toate proiectele anuntate pentru anul 2007 vor fi finalizate, stocul de cladiri va creste pana la 1,5 milioane mp. Suprafata de peste 300.000 mp propusa spre livrare anul acesta este deja preinchiriata in proportie de 34%, mai indica studiul citat.

Sursa

26 March 2007