Circa 38% dintre români preferă să îşi construiască propria casă, deoarece pot obţine un raport calitate-preţ mai bun decât în cazul achiziţiei unui apartament şi o pot dezvolta după propriile gusturi, se arată într-un sondaj de opinie realizat de iVox pe un eşantion de 4.804 subiecţi.

17973-casa_a71adb089c.jpgConform rezultatelor obţinute în urma sondajului, construirea unei case este soluţia cea mai potrivită în perioada actuală (37,6%). Următoarea opţiune este achiziţia unui apartament nou (pentru 19,7% dintre respondenţi). Totuşi, ca tendinţa, majoritatea respondenţilor consideră că achiziţionarea sau construirea unui locuinţe (90%) sunt preferabile chiriei (10%).

Cele mai importante motive pentru care respondenţii şi-ar construi o casă sunt că ar putea să o facă aşa cum doresc (72%), cu materialele pe care şi le doresc (42%) şi cu un raport calitate-preţ mai bun decât în cazul achiziţiei unui apartament (41%). Persoanele care şi-ar achiziţiona un apartament nou (19,7%) motivează alegerea lor prin durata mai mică de stabilire a domiciliului faţă la construirea unei case (58,7%) şi prin preţul şi cheltuielile reduse comparativ cu cele impuse de o casă (20,4%).

Rezistenţa la cutremur

Cele mai importante aspecte care influenţează decizia de cumpărare a unei locuinţe sunt preţul (96,5% dintre respondenţi îl consideră important şi foarte important), suprafaţa (88,25%), infrastructura (89%) şi rezistenţa la cutremure (88,4%). De asemenea, importante sunt amplasamentul locuinţei (86%), materialele folosite (85%) şi finisajele (68%).

Serviciile şi facilităţile considerate a fi necesare în zona de rezidenţă sunt: locurile de depozitare a gunoiului (72,3%), parcurile (70,6%), locurile de parcare (69,5%) şi serviciile de cablu, telefonie şi Internet (68,8%).

Respondenţii ar prefera ca locuinţa lor să fie amplasată în oraş (56%) sau în zona limitrofă oraşului (35%). De asemenea, ar prefera să facă credit bancar (80%) decât să stea în chirie (20%). Cel mai important motiv invocat pentru a face un credit bancar este faptul că astfel ar deveni proprietarii locuinţei (65,3%). În plus, în acest fel ar avea o stabilitatea mai mare (15,8%) şi ar putea să o amenajeze cum îşi doresc (13,1%).

Vor, dar nu au bani

Majoritatea persoanelor chestionate (56%) intenţionează să achiziţioneze o locuinţă în urmatorii cinci ani deşi, momentan, cei mai mulţi nu au bani pentru o locuinţă. Totuşi, 17,8% susţin că şi-ar permite o astfel de proprietate în zona limitrofă oraşului, urmaţi de 16,3% care şi-ar permite să cumpere o locuinţă într-un cartier cu locuinţe mai vechi şi de 14,8%, la periferie. Cei mai puţini (4,2%), şi-ar permite o locuinţă în centrul oraşului.

Pentru a cumpăra o locuinţă, modalitatea de plată luată în considerare de cei mai mulţi este una mixtă, în care o parte din bani sunt asiguraţi dintr-un credit şi o parte sunt economisiţi sau primiţi de la rude (52,3%). Cei mai mulţi respondenţi (49%) şi-ar permite o rată lunară care să nu depăşească cuantumul de 400 de euro, secondaţi de cei al căror plafon maxim este de 200 de euro (43%).

Pentru o locuinţă în oraş, cei mai mulţi participanţi la sondaj (49%) sunt dispuşi să plătească între 30 şi 50.000 de euro. Există şi un procent de 8% care sunt dispuşi să plătească minim 70.000 euro pentru o locuinţă în oraş. În zona limitrofă oraşului, majoritatea (56%) sunt dispuşi să plătească între 20 şi 40.000 euro. 84% dintre participanţii la sondaj consideră că o casă de 80 de metri pătraţi este suficientă pentru confortul lor zilnic.

Sondajul a fost realizat la solicitarea Echypy Construct. Echypy Construct oferă servicii complete în domeniul construcţiilor civile şi industriale, instalaţii sanitare, termice şi electrice, confecţii metalice, amenajări interioare (plafoane false, placări şi compartimentări cu plăci din gips-carton, placări cu parchet, etc).


Sursa

5 May 2011