Peste 80% dintre companiile importante listate la Bursa care si-au publicat bugetele pentru acest an prevad cresteri ale afacerilor dupa ce anul trecut majoritatea au inregistrat scaderi semnificative pe fondul crizei financiare. Dupa cum arata estimarile, revenirea va fi semnificativa, chiar daca nivelurile atinse in 2007 sunt inca greu de egalat.

sursa poza:money.roCompaniile din energie, siderurgie, constructii, chimie sau industria farmaceutica mizeaza pentru acest an pe cresteri de doua cifre ale cifrelor de afaceri, dupa ce anul trecut au anuntat scaderi pe linie.

Chiar daca nimeni nu se asteapta ca sa recupereze in intregime scaderea de anul trecut, bugetele sunt in general optimiste si indica reveniri nu doar la nivelul afacerilor, ci si a volumelor de productie si de vanzari, cresterea provenind nu doar din revenirea preturilor, ci si dintr-o revenire a cererii.

"Anul trecut a fost marcat de o criza de incredere foarte puternica, fapt ce a facut ca 2009 sa fie mult sub anul 2008 in termeni de business decat ar fi fost normal. Adica scaderea din 2009 a avut si o componenta artificiala determinata de faptul ca din cauza panicii s-au amanat investitii si de pesimismul consumatorilor. Anul acesta se vorbeste intr-o maniera mult mai relaxanta decat anul trecut, oamenii discuta despre cand o sa recuperam scaderea si din aceasta cauza exista si o componenta psihologica pozitiva care se regaseste in bugete", explica Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza pe piata de capital al BCR.

Siderurgia si metalurgia au cele mai optimiste bugete

Industria siderurgica si metalurgica, unul dintre sectoarele cel mai puternic lovite de criza in 2009, spera intr-o recuperare rapida in acest an, toate cele sapte companii din sector care si-au publicat bugetele mizand pe cresteri ale afacerilor de peste 20%.

Cifra de afaceri agregata a companiilor metalurgice de pe Bursa ar putea urca in acest an cu 53%, dupa o cadere de 42% in 2009.

 

 

Sursa

8 April 2010