Majoritatea blocurilor, insuficient izolate
Romania Libera - 20.09.2005
 

Problemele care exista in domeniul sectorului de locuit au fost identificate prin studiul realizat de Comisia Economica pentru Europa a Natiunilor Unite pentru Asezari Umane, cu sprijinul Fundatiei Actiunea Civica. Un numar semnificativ de blocuri se pare ca sufera de probleme structurale majore, conform studiului. Cladirile respective sunt necorespunzator izolate, provocand un disconfort major si punand in pericol sanatatea locatarilor, atat din cauza caldurii vara, cat si a frigului in timpul iernii. Izolatiile necorespunzatoare, alaturi de infrastructura interna si externa prost intretinute, conduc la pierderi si costuri relativ ridicate ale utilitatilor.

Una dintre problemele fundamentale este aceea ca nu exista o analiza completa a acestor conditii fizice si, prin urmare, nu exista o cunoastere a dimensiunii si extinderii problemelor, nici a costurilor pe care le-ar antrena remedierea lor.
Dupa ce face fata cheltuielilor zilnice, numai o parte relativ mica a familiilor care au apartamente in proprietate, mai are resurse disponibile suficiente cu care sa contribuie la costul intretinerii regulate si al reparatiilor minore. Si mai putini sunt cei care pot face economii pentru reparatii minore ale cladirilor. In consecinta, ne putem astepta ca situatia blocurilor de locuinte sa se deterioreze si sa creasca numarul apartamentelor necorespunzatoare pentru locuit.

Ghetto-uri cu familii sarace

Multi proprietari investesc in imbunatatirea propriului apartament. Dar, de cele mai multe ori, nu se fac investitii in structura care constituie proprietate comuna sau in infrastructura cladirii din cauza existentei unor locatari care nu au posibilitatea sa contribuie financiar. Cei care au posibilitatea sa dea bani prefera sa plece din apartament si sa cumpere o locuinta de calitate mai buna. Aceasta poate reprezenta o prima faza a polarizarii sociale care va conduce in final la concentrarea mai accentuata a familiilor sarace in anumite blocuri de locuinte. Daca aceste probleme nu vor fi redresate, Romania se va confrunta cu perspectiva unor ghetto-uri cu familii sarace, prinse in capcana unor proprietati necorespunzatoare, pe care nu au posibilitatea sa le intretina.

Pentru problemele de locuire cu care se confrunta Romania pot fi gasite solutii eficiente. Acestea necesita actiunea serioasa si neintarziata a statului.

Solutii de rezolvare a problemelor

Cu alte cuvinte, piata libera singura nu va fi suficienta sa faca fata problemelor de locuire actuale si de perspectiva ale tarii. Statul roman va trebui sa puna la dispozitie in continuare resurse financiare pentru investitii directe in locuire, pe o scara mult mai mare decat in prezent. Mare parte din acestea s-ar putea obtine prin redirectionarea resurselor care se pierd in prezent cu finantarea indirecta a unor probleme de locuire. Guvernul Romaniei are un rol foarte clar si important in dezvoltarea si mentinerea unui cadru care sa incurajeze, sa faciliteze si sa ajute in mod direct investitia privata in locuire, in asa fel incat sa fie cuprinse toate problemele.

Este necesara crearea unui program de educare, care sa-i faca pe proprietari sa inteleaga ca responsabilitatea lor este sa investeasca in propria proprietate, sa protejeze valoarea acesteia si sa-i asigure functia de baza, aceea de locuire. "Parcurgand acest studiu, nu putem decat sa salutam cele semnalate de catre Comisia Economica pentru Europa din cadrul Natiunilor Unite si sa amintim ca, in marea lor majoritate, acestea reprezinta punctul de vedere al asociatiilor de proprietari dat publicitatii de nenumarate ori! Speram intr-o punere in practica mai rapida a concluziilor acestui studiu", a declarat Mihai Mereuta, presedintele Fundatiei Actiunea Civica.


Cristina Boiangiu - Romania Libera

20 September 2005