Întreprinzătorii care au apucat să achite un avans pentru locuinţă sau teren înainte de 1 iulie, taxat deja cu 19%, vor plăti şi diferenţa de cinci procente până la 24%, în momentul în care vor da şi ultima tranşă, avertizează consultanţii fiscali

Românii care şi-au cumpărat proprietăţi în rate şi au achitat un avans înainte de 1 iulie, plătind un TVA de 19%, vor trebui să mai scoată din buzunare şi diferenţa de cinci procente până la 24% pentru banii deja daţi, avertizează consultanţii fiscali.

"În această situaţie sunt atât firmele care au cumpărat locuinţe şi terenuri înainte de 1 iulie pe care le-au achitat parţial, cât şi persoane fizice înregistrate ca plătitoare de TVA", a declarat miercuri Luminiţa Ristea, partener în cadrul firmei de consultanţă Nexia România şi managing partner al Consulting R Group.

Cu alte cuvinte, dacă o persoană a achitat înainte de 1 iulie un avans de 100.000 de euro (dintr-un total de 200.000 de euro), din care 19. 000 de euro reprezintă TVA de 19%, va mai avea de achitat diferenţa de 5.000 de euro, pentru că statul aplică o taxă de 24% pentru întreaga sumă. Mii de persoane şi firme sunt în această situaţie, spun consultanţii.

"Statul face regularizări pe sumele deja plătite, ceea ce nu este legal. Este o jecmăneală", adaugă Ristea. Ea face o paralelă între această situaţie şi plata retroactivă a TVA-ului aferent tranzacţiilor imobiliare realizate în perioada 2006-2008, acţiune declanşată de Fisc începând cu toamna anului 2009.

Sursa

29 July 2010