Plosceanu: Dacă anul trecut au fost vizate garsonierele şi apartamentele cu două camere, acum au o şansă şi cele cu trei camere Premierul Emil Boc a anunţat că plafonul va fi majorat la 70.000-75.000 euro doar pentru locuinţe noi.ARACO: Măsura este binevenită însă va depinde foarte mult şi de modul în care sistemul bancar se va raporta la program. 

sursa:curierulnational.roLimita garanţiilor guvernamentale stabilită prin programul "Prima Casă" va fi menţinută la 60.000 euro pentru locuinţe deja finalizate, însă va fi majorată la 70.000-75.000 euro pentru case care urmează să fie construite, pentru imobile noi urmând să fie majorat şi plafonul total al garanţiilor.

Aceste modificări au fost anunţate, ieri, de premierul Emil Boc şi urmează să fie adoptate săptămâna viitoare de Guvern.

Potrivit întreprinzătorilor, această majorare a plafonului va extinde gama de clienţi în condiţiile în care anul trecut românii care au apelat la acest program pentru a-şi achiziţiona o locuinţă s-au axat, în special pe apartamentele cu două camere. "Pentru anul 2010, programul Prima Casă va fi orientat cu prioritate pentru construcţia de locuinţe de la zero, de locuinţe noi. Vom realiza acest lucru prin două mecanisme pe care le vom impune în cadrul actului normativ.

Pe de o parte, partajarea garanţiilor guvernamentale pentru case care sunt gata finalizate până la 1 ianuarie 2010, unde va fi un plafon mai mic de garanţii guvernamentale în comparaţie cu ce a fost în 2009, şi suplimentarea plafonului de garanţii pentru cei care construiesc locuinţe de la zero. Astfel spus, pe româneşte, vor fi mai multe garanţii guvernamentale pentru cei care construiesc locuinţe de la zero decât pentru cei care cumpără locuinţe vechi", a spus Boc.

La începutul lunii ianuarie, Guvernul a decis ca persoanele care încheie până la 15 februarie 2010 antecontracte de vânzare-cumpărare de locuinţe prin programul "Prima Casă" să beneficieze în continuare de garanţia statului la contractarea creditului, după sistemul actual, ulterior programul urmând să fie modificat, pentru stimularea achiziţiei de locuinţe noi.

Plosceanu: Băncile trebuie să dea dovadă de o mai mare flexibilitate

În acest context, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) susţine că majorarea plafonului pentru "Prima Casă'' este o măsură binevenită, însă aceasta va depinde foarte mult şi de modul în care sistemul bancar se va raporta la acest program. "Majoararea plafonului a fost cerută de întreprinzători pentru că în acest fel se creează eligibilitate pentru noii clienţi.

În acest fel vor putea fi ieşi în faţă şi apartamentele cu trei camere în condiţiile în care anul trecut românii au achiziţionat în special garsoniere sau apartamente cu două camere'', a declarat pentru Curierul Naţional Laurenţiu Plosceanu. Cu toatea acestea preşedintele ARACO atrage atenţia asupra faptului că eficacitatea programului va depinde foarte mult şi de reacţia băncilor, care ar trebui să dea dovadă de o mai mare felxibilitate pentru că, în caz contrar "nu va avea niciun efect dacă băncile nu vor dovedi felexibilitate''.

Potrivit acestuia, încurajarea achiziţionării de locuinţe noi ar contribui în mod real la redresarea economiei, pentru că în felul acesta se vor injecta bani în economie, vor fi păstrate locurile de muncă şi totodată se vor colecta pe această cale taxe şi impozite. În ceea ce priveşte o eventuală scumpire a locuinţelor ca urmare a majorării plafonului, Plosceanu nu exclude un astfel de efect, subliniind însă că dacă se va întâmpla aşa efectul va fi unul de scurtă durată.

''Este posibil să asistăm şi la o majoare a preţului locuinţelor, însă acesta ar fi doar un efect pe termen scurt pentru că ulterior se va reveni pe un trend descendent pentru că în acest moment piaţa este în aşteptare şi nu îşi poate permite să piardă mai mult'', ne-a mai spus preşedintele ARACO.


 

Sursa

11 February 2010