Românii au pus deoparte în medie 274 lei (65 euro) din venitul total mediu lunar obţinut în trimestrul III al anului trecut, de 2.268 lei în gospodării, cheltuielile reprezentând 87,9% din veniturile totale, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

sursa:www.gandul.info/În perioada iulie-septembrie din 2009, cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în medie, de 1.994 lei lunar pe gospodărie. Atât veniturile, cât şi cheltuielile au fost mai mici în trimestrul al treilea decât în trimestrul anterior.

Venitul total mediu lunar a fost de 781 lei de persoană, iar cheltuielile pe persoană au fost de 687 lei.
Cei mai mulţi bani s-au dus pe cheltuielile de consum (72,5%), apoi pe impozite, contribuţii, cotizaţii şi taxe (16,5%) şi cheltuieli de producţie (5,8%), în timp ce cheltuielile pentru investiţii au reprezentat numai 1,5% din totalul cheltuielilor gospodăriilor, în intervalul iulie-septembrie din 2009. Alte cheltuieli au reprezentat 3,7% din total.

Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum făcute s-a axat pe alimente şi băuturi nealcoolice (40,7%), urmate de cheltuielile cu locuinţa - apă, energie electrică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea casei - (19,4%), băuturi alcoolice şi tutun (7,1%), respectiv pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte (6,2%).

Ponderea de 40,7% a cheltuielilor cu produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în cheltuielile de consum ale gospodăriilor a fost cu 1,2 puncte procentuale mai mică decât în trimestrul anterior, potrivit datelor INS.

 

Cheltuielile pentru sănătate (4,5% din cheltuielile de consum) şi mai ales cele pentru educaţie (0,7% din cheltuielile de consum) au înregistrat un nivel scăzut, pentru că satisfacerea acestor nevoi este realizată în cea mai mare parte prin servicii publice, de care românii beneficiază în cadrul sistemului asigurărilor sociale sau gratuit, susţine INS.

5 January 2010