Cine îşi cumpără locuinţă prin Prima Casă plăteşte mai puţin la notariat 

Onorariile notarilor publici pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a contractelor de ipotecă încheiate pentru achiziţionarea de locuinţe prin Programul "Prima Casa" sunt mai mici decât în cazul unui credit standard obişnuit.

 Concret, dacă Ana şi Răzvan, participanţi la concursul Goana după Casă ar cumpăra o locuinţă în valoare de 70.000 de euro, cu ajutorul unui credit ipotecar standard, atunci la notariat ar plăti un onorariu de aproape 4.100 de lei. Dacă aceeaşi locuinţă ar fi achiziţionată prin programul Prima Casă atunci onorariul total al notarului ar ajunge la circa 2.800 de lei.

 "Între cele două tipuri de credite singura diferenţă ce poate fi resimţită de către client este aceea că un credit ipotecar normal este garantat printr-o ipotecă convenţională ce se taxează separat, însă aici nu mai avem autentificarea acelui contract de credit.

 La Prima Casă avem ipoteca legală, deci nu mai avem un contract de ipotecă, avem un contract de credit ce se autentifică şi în plus la vânzare avem o reducere de 30%" ne-a declarat Daniel Tatu, notar public.

 Un alt exemplu, cazul Simonei şi al lui Adrian, şi ei participanţi ai concursului Goana după Casă. Pentru o locuinţă de 46.000 de euro, onorariul ar fi de aproximativ 2.900 de lei, dacă cei doi contractează un credit standard, dacă aleg varianta Prima Casă, atunci vor plăti la notariat circa 2.000 de lei.

 Pentru un apartament de 70.000 de euro, onorariul notarului ajunge undeva la 4.000 de lei în cazul unui credit ipotecar standard. Prin Prima Casă, viitorul proprietar ar plăti cu aproape 1.200 de lei mai puţin.

 Guvernul a sta­bilit plafonul ma­xim de creditare la 60.000 de euro pentru persoanele care vor să cumpere o locuinţă prin programul "Prima Casă". Cine doreşte o casă mai scumpă va suporta dife­ren­ţa.


29 October 2009