Certificatul energetic pentru clădiri ar putea deveni obligatoriu din luna martie a acestui an. Legea 372/2005 prevede că la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din blocuri va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică al clădirii.

sursa:curierulnational.roPrin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a locuinţei, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, prin încadrarea acesteia într-o clasă energetică (de la clasa A - eficienţă energetică ridicată, la clasa G - eficienţă energetică scăzută), funcţie de consumul total anual specific de energie.

Astfel, cum piaţa imobiliară este tot mai competitivă, vânzarea sau închirierea unei proprietăţi de clasă inferioară, chiar C sau D, aşa cum sunt încadrate cele mai multe locuinţe din România, va deveni dificilă.

Legislaţia europeană obligă statele membre să urmărească îmbunătăţirea eficienţei energetice la utilizatorii finali. În România, procentul blocurilor vechi de locuinţe care pot obţine un calificativ energetic favorabil, A sau B, fără a fi termoizolate, se apropie de 0%. Potrivit unui studiu privind securitatea energetică, elaborat de Institutul European din România,
30 - 35% din consumul de resurse primare înseamnă de fapt piederi, jumătate din această risipă fiind înregistrată în sectorul rezidenţial.

Este important ca proprietarii de locuinţe să înţeleagă faptul că scopul final al legislaţiei este reabilitarea termică a locuinţelor, şi nu doar ataşarea la dosar a încă unui document. Preţul utilităţilor, în special al energiei termice pentru încălzire (circa 57% din totalul utilităţilor), a atins un nivel care nu poate fi neglijat.


 

 

10 February 2010