Construcţia ansamblului situat pe lacul Griviţa, în nordul capitalei, are şanse să fie reluată după ce creditorii au acceptat planul de reorganizare. Bancpost, creditorul majoritar, va acorda dezvoltatorului un împrumut în euro echivalentul a 52,4 milioane de lei.

24294-home_l_da3be2f90d.jpg“Proiectul Green Lake va ieşi din insolvenţă în cel mai scurt timp”, au declarat pentru Capital surse apropiate situaţiei. Creditorii au aprobat recent planul de reorganizare propus de către administratorul judiciar AA Insolvency.

Informaţia ne-a fost confirmată şi de către reprezentul administratorului, Ioan Mandache Nistor. Potrivit planului de reorganizare creanţele garantate vor fi acoperite în proporţie de 100%, cele salariale în proporţie de 80% iar creanţele bugetare în proporţie de 50%. Planul de reorganizare se întinde pe o perioadă de trei luni ceea ce înseamnă că la jumătatea lunii iulie proiectul ar trebui să iasă din insolvenţă.

Dezvolatori sunt grecii de la Quality Living Developers. Potrivit planului, acţionarii vor veni cu un aport de capital de circa 2 milioane de euro în timp ce Bancpost, care deţine peste 60% din creanţe, va acorda dezvoltatorului un nou credit în valoare de aproximativ 12 milioane de euro. După achitarea datoriilor, în procentele prevăzute în plan, şi refinanţarea creditului, într-o perioadă de 3 luni, dezvoltatorul va rămâne doar cu obligaţia returnării noului credit bancar, scăpând de celelalte datorii. Proiectul intrase în insolvenţă în vara anului 2011.

Plan de reorganizare conceput chiar de bancă?

Pe lângă creditul luat de la bancă, compania dezvoltatoarea mai are datorii de circa 12 milioane de lei din care, portivit planului, dezvoltatorul va plăti doar 1,2 milioane de lei. În aceste condiţii creditorii chirografari( în general furnizori de materiale şi utilaje de construcţii) vor primi doar o mică parte din datorie adică sume modice de ordinul miilor de lei.

Din acest punct de vedere proiectul nu face însă excepţie de la regulă. De cele mai multe ori, în cazul insolvenţelor, creditorii chirografari nu mai primesc nimic. Tabelul definitiv rectificat al creanţelor arată că masa credală a firmei cuprinde 39 de creditori cu o sumă totală de 73,96 milioane lei. Finanţatorul iniţial al proiectului a fost EFG Eurobank, banca mamă a Bancpost.

Dezvoltatorul a luat însă împrumutul în baza unei scrisori de garanţie emise de subsidiara din România. Ulterior, în 2010 adică înainte de declararea oficială a insolvenţei, Bancpost a preluat creditul de la EFG. Această, tranzacţie a făcut şi obiectul unor litigii între o parte a creditorilor şi Bancpost.

Potrivit surselor Capital, planul de reorganizare a fost conceput chiar de creditorul majoritar, în speţă Bancpost. ” Principalul atu  a fost, până la urmă, faptul că planul de restructurare a fost făcut chiar de către Bancpost, care este şi creditor majoritar. Nu este însă o excepţie. Acest lucru se întâmplă în multe cazuri de insolvenţă unde băncile deţin majoritatea covârşitoarea a creanţelor”, ne-au explicat sursele noastre.

Ce este Green Lake?

Green Lake este un proiect rezidenţial de 110.000 metri pătraţi situat în nordul Bucureştiului, construit pe un teren de 107.000 de metri pătraţi pe malul lacului Griviţa de compania de dezvoltare imobiliară Quality Living Developers (QLD), aparţinând unui grup de oameni de afaceri din Grecia, prin intermediul Greenlake Development. QLD a anunţat opt proiecte imobiliare în România.

Complexul ar urma să cuprindă la finalizare peste 540 de apartamente şi vile, investiţia fiind estimată la circa 100 milioane euro, potrivit declaraţiilor anterioare ale reprezentanţilor dezvoltatorului.Planurile dezvoltatorului vizau construcţia în două faze a proiectului, prima etapa a fost finalizată şi cuprinde 118 apartamente şi 39 de vile, iar potrivit reprezentanţilor firmei a fost vândută în proporţie de 60%. Dezvoltarea fazei a doua a proiectului a fost oprită, potrivit unor informaţii anterioare. Compania Greenlake Development este deţinută de Quality Living Developers, înregistrată în România şi de Edetrio Holdings cu sediul în Cipru.

 

Sursa

12 April 2012