Bulevardul Magheru rămâne cea mai scumpă arteră comercială din țară, dar pierde rapid valoare în topurile internaționale de specialitate. De la an la an, Magheru coboară câte două-trei locuri în acest clasament. La nivel local însă, acest declin nu pare să se resimtă acut. Chiriașii spațiilor stradale trebuie să achite aceeași chirie ca și anul trecut, iar numărul spațiilor vacante rămâne constant.  

35892-magheru.jpgBulevardul Magheru din Capitală a pierdut două locuri în clasamentul mondial al arterelor comerciale, întocmit de Cushman&Wakefield. Astfel, Magheru se află acum pe poziția 57, cu un nivel al chiriei de 70 dolari/mp. Trendul descendent este confirmarea tendinței începute încă din anii anteriori: anul trecut, Magheru era pe locul 55 în același top, iar în anul anterior, pe locul 52. Deși valoarea zonei comerciale este în cădere liberă, chiriile nu au suferit modificări față de anul trecut. În același top, în afară de Magheru, mai apar câteva bulevarde comerciale din întreaga țară.

  • Calea Victoriei este a doua ca preț, cu o chirie de 63 dolari/mp
  • Urmează Strada Republicii din Brașov, unde chiria este de 56 dolari/mp
  • Apoi zona Memorandumului, Napoca și Eroilor din Cluj Napoca: 52 dolari/mp
  • Strada Victoriei din Timisoara, 49 dolari/mp
  • Ștefan cel Mare și Răscoala din 1907, din Constanța, unde chiria este de 28 dolari/mp
  • Stefan cel Mare și Cuza Vodă din Iași, cu o chirie de 28 dolari/mp

Elanul arterelor comerciale din România a fost domolit în perioada de cădere economică, moment în care piața de retail stradal s-a redus doar la marile nume.

Condițiile din România nu s-au modificat foarte mult, în ultimii doi ani. În general, retailerii obțin venituri stabile, dar problemele economice au triat chiriașii magazinelor stradale. Cei care au rămas acum să ocupe aceste spații sunt, în general, cele mai importante nume din domeniu”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Martin Shutzberg, operation manager Schutzberg Consult.

Pe primele locuri din top însă, se petrec modificări spectaculoase. Bulevardul Fifth Avenue din New York redevine cea mai scumpa arteră comercială din lume, după ce a reușit să devanseze Causeway Bay, din Hong Kong. Acesta din urmă a reușit să urce în topul clasamentului în urmă cu doi ani, luând locul consacrat al Fifth Avenue. Modificările actuale s-au petrecut după ce nivelul chiriei din New York a crescut la 3.500 de dolari/mp, în timp ce în Hong Kong, chiria a scazut la 2.735 de dolari/mp. Un alt bulevard de renume mondial, Champs Elysées din Paris, își păstrează a treia poziție din clasament, cu o chirie de 1.556 dolari/mp.  Raportat la întreaga Europa, acesta este cel mai ridicat nivel al chiriei, fiind chiar mai scump decât New Bond Street din Londra.

CITEȘTE ȘI:

2 decembrie 2014