0-581-9547_poza_1182531517.jpgBucurestiul a urcat 36 de pozitii în clasamentul celor mai scumpe orase din lume, ajungand pe locul 78 dintr-un clasament de 143 orase, potrivit unui studiu realizat de firma britanica de consultanta Mercer Human Resource Consulting. Studiul Mercer masoara costurile comparative pe care un expat le suporta intr-un oras strain pentru locuinta, transport, mancare, imbracaminte, bunuri de uz casnic si distractie. Este cel mai cuprinzator studiu al nivelului de viata in principalele orase. Compara costurile a peste 200 de articole si servicii, fiind un instrument util mai ales pentru companiile care desfasoara activitate pe piete straine. Studiul ajuta firmele sa calculeze valoarea alocatiilor de compensare acordate angajatilor expati.
Cel mai scump oras din lume a ramas, pentru al doilea an consecutiv, Moscova, capitala rusa fiind urmata de Londra, care a urcat trei pozitii fata de anul trecut. Aprecierea rublei fata de dolarul american, împreuna cu costurile tot mai ridicate pentru locuinta si alimentatie, sunt factori care au determinat avansul costurilor pentru expatriatii din Moscova.

Variatiile valutare au reprezentat principalul factor care a determinat modificari multiple în structura clasamentului international. In afara de Moscova, alte cinci orase central si est-europene ocupa locuri de frunte in topul intocmit de Mercer. Sankt Petersburg (Rusia) ocupa locul 12, Viena (Austria) locul 19, Kiev (Ucraina) locul 21, Bratislava (Slovacia) locul 31, Praga (Cehia) locul 49. Capitala bulgara, Sofia, este cel mai ieftin oras din Europa, ocupând locul 108 în clasamentul mondial, în urcare cu trei pozitii fata de anul 2006.
În ceea ce priveste Londra, costurile ridicate pentru închirierea proprietatilor, corelate cu aprecierea lirei sterline fata de dolarul american sunt factori care au dus la avansul orasului pâna pe locul doi în top. Seul ocupa în clasamentul Mercer pozitia a treia, urmat de Tokyo si Hong Kong. Cele trei orase asiatice au coborât câte o pozitie fata de anul trecut. Aprecierea euro a determinat avansul mai multor orase europene în clasamentul international din acest an. Astfel, locul sase a fost ocupat de Copenhaga, în urcare cu doua pozitii, urmata de Geneva, care si-a mentinut locul din 2006. Zürich si Oslo au ramas la finele clasamentului primelor zece orase în functie de costurile vietii. Cel mai ieftin oras din lume e, pentru al cincilea an consecutiv, capitala statului Paraguay, Asuncion.

Cumparaturi de 4,6 milioane in doua zile

Cat poate cheltui in doua zile un roman hotarat sa faca shopping imobiliar? Raspunsul este 4,6 milioane euro. Cel putin asa sustin reprezentantii companiei Perfect Casa, care au anuntat cea mai mare tranzactie rezidentiala din acest an realizata in cel mai scurt timp - numai doua zile. Potrivit Simonei Costache, director general al Perfect Casa, in cele doua zile un om de afaceri roman a cumparat noua apartamente cu doua si patru camere, precum si un penthouse, locuintele avand 91,26-236,68 mp construiti si respectiv 646,45 mp. Apartamentele sunt localizate intr-un imobil de lux aflat inca in constructie, situat pe Soseaua Nordului.
„Conform studiilor de specialitate, preturile apartamentelor de lux din capitala Romaniei sunt pe locul 30 din Europa, ceea ce demonstreaza ca Bucurestiul nu este un oras chiar atat de scump pe cat se vehiculeaza in presa“, sustine Jeni Dragomir, presedintele Perfect Casa.

Sursa

26 June 2007